På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vi har tagit Flygvapnet högre!

Louise Levin

Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten

Efter fem dygn avslutades idag Flygvapenövning 2018. Vi har definitivt tagit Flygvapnet till en högre nivå i flertalet avseende. Att använda Flygvapenövningen som ett verktyg för att vidareutveckla flygvapnet har på nytt visat sig vara ett framgångsrikt koncept. Övningen är inte bara en övning där vi tränar den kunskap och förmåga vi för närvarande har, utan ger oss även utmärkta tillfällen att tänka ut nya idéer och metoder att prova under övningens gång. Genom en väl genomförd planering ges även tillfälle att förfina processer och metodik som provats vid tidigare övningar, vilket ger möjlighet att befästa och fastställa hur vi jobbar och vad som bör göras givet vissa situationer.

Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Att vi haft möjlighet att basera med en motståndarsida på andra sidan Östersjön har bl.a. inneburit ett bättre nyttjande av luftrummet och vi har även ytterligare utvecklat tillsammansperspektivet. Vi har i detta avseende i numera vanlig ordning arbetat tillsammans med våra finska vänner som haft förband integrerade med oss och också haft personal i ledningen som integrerat med oss planerat och genomfört verksamheten på taktisk nivå.

Scenariot i år har varit ytterligare komplicerat och gett oss goda möjligheter att öva principer och metoder vid degraderad ledning, dvs. då vi tillsammans med STRIL inte haft full förmåga att leda våra förband.

Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten

Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

På förbandsnivå har det gjorts ett fantastiskt jobb med att hålla baser och möjligheter att verka med våra resurser på flertalet flygplatser och baser i södra och mellersta Sverige. Vi har övat komplicerade moment för att rädda personal i diverse komplicerade situationer, transporterat personal och materiel med våra transportflyg- och helikopterresurser och såklart även övat våra stridsflyg- och luftvärnsförband.

Utöver detta och i större omfattning än tidigare år även övat tillsammans med marinen under deras SWENEX-övning, framförallt vad avser gemensam sjömålsstrid.

Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten

Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Sist vill jag framföra ett stort tack till övningsledning och våra ”opponenter” som arbetat med att ta fram en bra och givande övning, till förbandsinstruktörer för deras jobb med att rätta till oss när vi var på väg i fel riktning samt till den Flygtaktiska staben och alla våra förband för en utmärkt övning.

/Gabor Nagy, Flygtaktisk chef

Foto: John Lidman/Försvarsmakten

Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *