På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mediadag Flygvapenövning 2018

Louise Levin

Rote Jas 39 Gripen passerar static display i Uppsala.

Flygvapenövningen pågår för fullt och under måndagen genomfördes en mediadag. Viktigt att media får ta del av vår verksamhet, intervjua personalen och själva rapportera om övningen.

Mediadagen startade i Uppsala med att flygvapenchefen generalmajor Mats Helgesson förklarade varför det är viktigt för flygvapnet att öva.

Flygvapenchef, generalmajor Mats Helgesson.

För Luftstridsskolan i Uppsala är värdlandsstödet en del då både svenska Gripenplan (212.stridsflygdivisionen från Luleå), finska F-18 Hornet (11.jaktflygdivisionen från Rovaniemi), svenska helikopter 14 (1.helikopterskvadronen från Luleå) och finska NH-90-helikoptrar (Utti Jaegerregiment från Utti in Kouvola) baserar där. Finsk-svenska samarbetet är prioriterat och under Flygvapenövning 2018 fördjupas samarbetet ytterligare då den finska divisionen integreras i det svenska luftförsvaret.

Övningsledare Claes Izos intervjuas av TV4 och divisionschef för 212.stridsflygdivisionen Anders Gustafsson intervjuas av SR P4 Uppland.

 

På Kalmar Öland Airport hade Luftvärnsregementet grupperat. F 17 som utvecklar basförmåga under FVÖ 18 genomförde en spridd klargöring av en rote.

Lars Bergström, flottiljchef F 17 (ovan) och Anders Svensson, regementschef Lv 6 (nedan).

Robot 70-grupp luftlandsattes av Helikopter 14 och grupperade snabbt och var eldberedda.

Johan Elofsson divisionschef 171.stridsflygdivisionen intervjuas av media.

Första gången som svenska Gripenplan baserar utomlands i en nationell övning. 71.stridsflygdivisionen från F 7 spelar kvalificerat motstånd i flygvapenövningen.

Kontingentschef Anders Wendel från F 7 intervjuades av TV4.

På väg med tp 100 från Estland serverades kaffe med eskort av en rote Jas 39 Gripen.

/Louise Levin

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *