På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Stridskraftsförvaltare/Flygvapenförvaltare

flygvapenbloggen

Sedan 2018-01- 01 har Armén – Marinen – Flygvapnet tillförts befattningen stridskraftsförvaltare. Men, eftersom FV är lite snabbare i besluten, så bemannades den befattningen redan 2016-10- 01 genom Flygvapenchefen Generalmajor Mats Helgessons initiativ.

Rollen som stridskraftsförvaltare är att vara främste företrädare för specialistofficerare och GSS OR 1-5 på stridskraftsnivån, rådgivare till sin stridskraftschef och att följa upp verksamheten på skolor och förband. I uppgiften ingår även primärt, under de första åren, att på respektive chefs uppdrag driva övergången från NBO till och implementeringen av trebefälssystemet och utveckla ett internationellt kontaktnät på Command Senior Enlisted Leaders nivån (CSEL), vilket är
samlingsbegreppet för OR9 som verkar på generalsnivån, d.v.s. stridskraftschefer och högre.

På nationell nivå leder vi också våra respektive nätverk inom stridskraften, vilket för FVs del är förbandsförvaltarna (OR9) som finns på varje flottilj (Flottiljförvaltargruppen, FFG). Internt HKV samverkar stridskraftsförvaltarna för att synkronisera implementeringen och den fortsatta utvecklingen av trebefälssystemet så att det medger både likheter och skillnader mellan stridskrafternas olika behov och förutsättningar. I detta arbete är vi också en referensgrupp mot LEDS PERS och PROD i deras styrning av utveckling och implementering när det gäller trebefälssystemet och närliggande frågor.

Vi som innehar befattningarna är regfv Joacim Blomgren, A – fljfv Anders Wiberg, M – fljfv Peter Sjöstrand, FV och vi utnämndes av ÖB den 6 juni 2013 i den första omgången av OR9. Vi känner också varandra sedan tidigare då vi ingått i arbetsgrupp OR och är därför väl bekanta med ÖB inriktning av systemövergången som just nu pågår.

Rollen som Stridskraftsförvaltare fortsätter att utvecklas under 2018 och den kommer att ingå i ledningstriaden för respektive stridskraft när de nya ledningarna upprättas 2019-01- 01.

Peter Sjöstrand
Flygvapenförvaltare

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *