På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Amerikanskt militärt högnivåbesök

flygvapenbloggen

Generalmajor Mats Helgesson välkomnar general Tod Wolters och brigadgeneral Charles Corcoran

Chefen för United States Air Forces in Europe, COM USAFE general Tod Wolters tillika NATO Commander Allied Air Command, besökte chefen för flygvapnet, FVC generalmajor Mats Helgesson under onsdagen den 7 februari.

Syftet med besöket var att genomföra ett så kallat stabsamtal mellan general Tod Wolters och generalmajor Mats Helgesson.

Besöket ägde rum på Luftsstridsskolan i Uppsala.
Den amerikanska delegationen landade med sitt passagerarflygplan på Uppsala flygplats, där besöket mottogs av den svenska flygvapenchefen med stöd av personal ur Luftstridsskolan, F 7 och F 21.

Chefen för Luftstridsskolan, överste Robert Nylén står beredd att ta emot besöket vid kanslihuset

Innan det planerade stabssamtalet genomfördes fick generalen Wolters med följe två korta briefingar från dels generalmajor Helgesson samt en briefing från chefen för Luftstridsskolan, överste Robert Nylén.

Brigadgeneral Charles Corcoran, general Tod Wolters och major Alex White förbereder för stabssamtal

Efter en kortare arbetslunch fick det amerikanska besöket en genomgång av vårt stridsflygsystem JAS 39 Gripen. Ett flygplan med personal ur F 21 stod uppställt i en hangar vid flygbasen för en statisk display.

Samtal mellan tre erfarna piloter

Det amerikanska besöket bestod av general Tod Wolters och brigadgeneral Charles Corcoran som är operationschef vid NATO’s Headquarters Allied Air Command i Ramstein, Tyskland.
Utöver de amerikanska generalerna ingick ytterligare fyra personer i besöket.

Kapten Erik Karlsson, F 21, general Tod Wolters, överste Robert Nylén, generalmajor Mats Helgesson och brigadgeneral Charles Corcoran

– Det här var ett givande besök med ett bra samtal. Vi har haft diskussioner framför allt omkring gemensamma övningar där övningen ACE är ett exempel på en viktig komponent i vårt samarbete med både NATO och USA, säger Mats Helgesson.

Uppsala flygplats på kartan
Uppsala flygplats finns nu sedan den 1 februari i år angiven i Luftfartsverkets AIP, Aeronautical Information Publications. Det innebär att flygplatsen nu syns med information även för luftfart med civila landnings- och startprocedurer över hela världen.
Det underlättar möjligheten att ta emot bl.a. utländskt statflyg till Uppsala men även av Försvarsmakten inhyrda civila flygplan som t.ex. passagerarflygplan för utlandsstyrkorna.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • David Groth 8 februari 2018 07:53

    Vad är skillnaden mellan "HÖGNIVÅ BESÖK" och högnivåbesök?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *