Generalmajor Mats Helgesson välkomnar general Tod Wolters och brigadgeneral Charles Corcoran
Chefen för United States Air Forces in Europe, COM USAFE general Tod Wolters tillika NATO Commander Allied Air Command, besökte chefen för flygvapnet, FVC generalmajor Mats Helgesson under onsdagen den 7 februari.
Syftet med besöket var att genomföra ett så kallat stabsamtal mellan general Tod Wolters och generalmajor Mats Helgesson.
Besöket ägde rum på Luftsstridsskolan i Uppsala.
Den amerikanska delegationen landade med sitt passagerarflygplan på Uppsala flygplats, där besöket mottogs av den svenska flygvapenchefen med stöd av personal ur Luftstridsskolan, F 7 och F 21.
Chefen för Luftstridsskolan, överste Robert Nylén står beredd att ta emot besöket vid kanslihuset
Innan det planerade stabssamtalet genomfördes fick generalen Wolters med följe två korta briefingar från dels generalmajor Helgesson samt en briefing från chefen för Luftstridsskolan, överste Robert Nylén.
Brigadgeneral Charles Corcoran, general Tod Wolters och major Alex White förbereder för stabssamtal
Efter en kortare arbetslunch fick det amerikanska besöket en genomgång av vårt stridsflygsystem JAS 39 Gripen. Ett flygplan med personal ur F 21 stod uppställt i en hangar vid flygbasen för en statisk display.
Samtal mellan tre erfarna piloter
Det amerikanska besöket bestod av general Tod Wolters och brigadgeneral Charles Corcoran som är operationschef vid NATO’s Headquarters Allied Air Command i Ramstein, Tyskland.
Utöver de amerikanska generalerna ingick ytterligare fyra personer i besöket.
Kapten Erik Karlsson, F 21, general Tod Wolters, överste Robert Nylén, generalmajor Mats Helgesson och brigadgeneral Charles Corcoran
– Det här var ett givande besök med ett bra samtal. Vi har haft diskussioner framför allt omkring gemensamma övningar där övningen ACE är ett exempel på en viktig komponent i vårt samarbete med både NATO och USA, säger Mats Helgesson.
Uppsala flygplats på kartan
Uppsala flygplats finns nu sedan den 1 februari i år angiven i Luftfartsverkets AIP, Aeronautical Information Publications. Det innebär att flygplatsen nu syns med information även för luftfart med civila landnings- och startprocedurer över hela världen.
Det underlättar möjligheten att ta emot bl.a. utländskt statflyg till Uppsala men även av Försvarsmakten inhyrda civila flygplan som t.ex. passagerarflygplan för utlandsstyrkorna.