Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Kraftsamling kring jul

flygvapenbloggen

Det är en tradition sedan många år att flyga julgran i Flygvapnet. Idag finns tyvärr åtskilligt färre verksamhetsställen än förr, varvid desto färre får ta del av julgransformationerna. Julgransflygning är en del i Försvarsmaktens folkförankring. Det finns också en allvarligare baksida.

Julgransflygningen är ett sätt att påvisa Flygvapnets förmåga till kraftsamling. Både i form av att samordna flygunderhållet till att vid en given tidpunkt kunna använda ett större antal flygplan, såväl som att samordna en rörelse i luften med ett stort antal flygplan.

En av luftkrigföringens grundprinciper är just kraftsamling. Resurser samordnas i tid och/eller plats för att tillsammans uppnå en högre effekt än om resurser verkat enskilt. Flygstridskrafterna är väl lämpade detta ändamål genom sin höga och snabba rörlighet. Flygförband kan spridas ut på marken för skydd, men sedan starta för att på ett givet klockslag slå till mot samma mål. Det är också en vedertagen princip inom luftkrigföringen att ju större antalsöverlägsenhet, desto mindre förluster. Kombineras detta också med en överlägsenhet i taktik och teknik, uppnås än större effekt i målet till mindre förluster.

Jas 39 Gripen med sjömålsrobot Rb15F (Blind). Foto Försvarsmakten

Idag har divisionerna på F 7 kraftsamlat för att genomföra sjömålsbekämpning. I normala fall övar F 7:s divisioner med 4 flygplan vardera, men ambitionen är att antalet flygplan i skarpt läge momentant ska kunna vara betydligt högre när högre chef behöver effekt i målet. Därför har vi idag genomfört ett sjömålsföretag i Östersjön med fyra st i tid samordnade grupper om fyra flygplan, där alla vardera har avlossat två simulerade sjömålsrobotar mot ett fingerat mål. Det innebär att 32 st sjömålsrobotar samtidigt har nått en fiendens fartygsgrupp. I verkligheten hade detta varit samordnat i tid och rum med Marinens sjömålsstrid för att uppnå en ännu högre effekt mot fienden. Övningen som genomfördes idag är på så sätt en direkt uppföljning av de stridsmoment mot en fientlig landstigning som övades under försvarsmaktsövningen Aurora i slutet av september.

15 JAS 39 Gripen från Skaraborgs flygflottilj önskar Stockholm god jul 2017. Foto: Walther Almquist

Efter genomfört sjömålsföretag samlades de fyra grupperna JAS 39 till en julgransformation som passerade över bland annat Stockholm och Uppsala innan man återvände till Såtenäs för landning. Ett flygplan hade då fått avbryta på grund av tekniska problem. Tyvärr medgav heller inte vädret passage över fler platser. Dagens övning samt julgransflygningen är ett sätt för oss att visa upp att vi i Försvarsmakten och Flygvapnet både syns och verkar, såväl här för den egna befolkningen som för andra som hyser intresse för Sveriges militära förmåga.

Överstelöjtnant Carl Bergqvist
Chef 72. stridsflygdivisionen

Vill du läsa mer om sjömålsbekämpning har Carl Bergqvist tidigare skrivit om detta här.

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

7 kommentarer

 • Martin Nyblom 14 december 2017 12:22

  Jättebra att man kan kombinera nytta med allmänhetens nöje att se på denna julgran!

 • Ella 14 december 2017 12:44

  Så otroligt sanslöst och omdömeslöst att flyga med JAS-plan i ”julgransformation” över Stockholm (och andra städer)!!
  Vi råkade befinna oss utanför Åhlens City och blev fullständigt skräckslagna av det öronbedövande ljudet och åsynen av krigsflygplan. Känner mig verkligen inte trygg med ett sådant försvar!

 • Johan 15 december 2017 10:06

  Fin tradition som bör upprätthållas!

 • Daniel 15 december 2017 16:56

  Bra jobbat! Hade velat se dubbelt så många julgransflygningar hela året runt! Mer pengar till försvaret, ni gör ett underbart jobb!

 • Bengt 15 december 2017 16:59

  Skönt att se att Sverige börjar satsa lite mer på försvaret.
  Svenska försvaret har tappat för mycket av sin trovärdighet.
  Nu vill jag även se en förstärkning av Archer och en allmän upprustning.

 • Anders 15 december 2017 22:10

  Det är skönt att se att Försvaret övar och även gör det publikt! Öppenheten och friheten att få uttrycka sin mening utan repressalier är en viktig del av det svenska samhället, ett samhälle väl värt att försvara.

 • Gustav 16 december 2017 06:33

  Tack för att ni finns för att skydda oss. Fint att ni visar att ni finns. I en alt mer osäker omvärd så är det skönt att se att det finns något kvar efter alla år av nedläggning. Jag hoppas verkligen att vi som land skall ha råd att försvara oss.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *