Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

TTP17 – från ax till limpa

helenenyberg

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Övningen TTP (Tactics, Technics and Procedures) startade våren 2007 som ett initiativ av 171:a stridsflygdivisionen tillsammans med TU-JAS (Taktisk Utveckling JAS). I samband med införandet av Gripen C/D behövdes en ny samsyn på alla nya förmågor, varpå arbetet med dokumentet TTP startade.

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Övningen syftade till att ge enheter och piloter inom flygvapnet ett bra tillfälle att likrikta sig samt att fastställa procedurer. Övningen TTP har under åren varierat i både antal dagar, lokalisering samt antalet deltagare. Temat på övningen har också svängt i takt med att omvärldsbilden förändrats. Länge låg fokus på internationella sammansatta förband, där deltagarna övade på offensiva företag tillsammans med andra länder. Under de senaste åren har fokus svängt till en mer nationell inriktning. Visserligen deltog även Norge och Finland i år, men antalet COMAO:n (Composite Air Operation) är färre och upplägget handlar mer om defensiva företag där uppgiften att försvara ett område är mer accentuerat.

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Övningsledningen består enligt traditionen av två piloter från 171:a stridsflygdivisionen. I år var det samma individer som förra året vilket underlättade planeringen avsevärt. Att ingå i en övningsledning av det här slaget kan jämföras lite med att vara manusförfattare av en film. Initialt måste en idé skapas. Denna föds ur en dialog mellan övningsledningen och TU-JAS. I och med omskrivandet av dokumentet TTP tittade de på vad som behövde övas för att ta fram syfte och målsättningar med övningen.

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Utifrån detta möte skrivs en plan där alla ingående delar måste passa in. Dessa delar är bland annat luftrum, deltagande förband, basering, transporter. Under planeringen skrivs förhållningsregler som bland annat styr upp vad deltagarna kan och inte kan göra för att de ska kunna genomföra övningen på ett verklighetstroget men framförallt flygsäkert sätt. Varje deltagande förband har också egna målsättningar de vill öva mot, och som ska passa in i övningens händelseutveckling. Det kan handla om att kunna utbilda CRT-elever (Combat Readiness Training), fälla skarpa bomber, utbilda blivande MC (Mission Commander) eller formationschefer (gruppchefer eller rotechefer). Med alla dessa ingångsvärden är det nu upp till övningsledningen att skapa en röd tråd av scenarion med en lagom stegringstakt för att få det att bli så bra utbyte för deltagarna som möjligt.

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Den första övningsveckan deltog endast svenska förband som samtliga baserade på F 21 Luleå. Den andra veckan var Norge och Finland inbjudna för att kunna få ihop större scenarion, samt att hålla kvar den kunskap som övats under tidigare övningar. Dessa internationella pass flögs en gång per dag. Övriga pass var vidareutveckling enligt föregående vecka. Upplägget på dessa pass var att två mer eller mindre identiska utgångslägen flögs samtidigt, ett i norra delen av området och ett i södra delen. Resultatet blir mycket intressant eftersom man enkelt kan se skillnader på utfallet orsakat av olika individers planeringar och stridstekniska beslut.

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Övningsutbytet under TTP17 blev väldigt bra för alla inblandade och många lärdomar drogs som hjälper till att vidareutveckla de svenska luftstridskrafterna.

171.a stridsflygdivisionen

Läs mer: Alltid steget före

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Tommy Petersson 27 april 2017 21:49

    Tioårsjubileum! Bra jobbat - som vanligt!
    /Er man i Alabama

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *