På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Examen efter anpassad SOU

flygvapenbloggen

Vid en ceremoni på Försvarsmaktens tekniska skola tog sex elever sin examen efter att ha gått en anpassad specialistofficersutbildning med inriktning luft. På sina hemmaförband blir de officiellt utnämnda till 1.sergeanter och kan börja officerskarriären.

Eleverna kom från helikopterflottiljen (1), K3 (1), F7 (1), F 21(1) och F17 (2). De har alla olika bakgrunder, men alla har flera år av arbetslivserfarenheter inom sitt område. Med den erfarenhet de har med sig har de därför kunnat korta sin specialistofficersutbildning rejält.
– ASOU är ett väldigt bra koncept, säger Patrik Pihl från F 17, på sin examensdag. Jag har tjänat månader på att gå denna kortare utbildning, vilket är välkommet för man har ju ett liv hemma också som ska gå ihop. Det visar att arbetsgivaren är flexibel, tycker Patrik Pihl som haft ett GSS-kontrakt sedan sex år tillbaka och nu säkrar en längre anställning i Försvarsmakten. Nu som specialistofficer.
– Jag får se på måndag hur stora skillnaderna är, säger Patrik med ett brett leende.

Patrik Pihl tar emot sitt kursintyg av FMTS flottiljförvaltare Stefan Nordgren.

De tolv veckorna som utbildningen varat har gett Patrik och de övriga vad de behövde. Men eftersom de kom hit med olika kunskaper i bagaget har vissa saker varit repetition och andra saker nyheter.
– Det har bara varit positivt. Vi har spridit de kunskaper vi kom hit med. Och vi har tillåtits att dela med oss, berättar Patrik Pihl.
– Vi har också gjort mycket gemensamt med de som går den vanliga SOU:n och de som går SOU med andra inriktningar än luft. Vi har haft en fantastisk sammanhållning och haft väldigt roligt också. Jag känner att jag fått kontakter för livet och det är värt otroligt mycket.

För de studerande på ASOU-luft är RML (Regler för militär luftfart) styrande för vad de måste få med sig från utbildningen.
– Det är ett väldigt uppstyrt regelverk. Jag ser det som en tillgång, då det inte blir några diskussioner om innehållet på utbildningen, säger Patrik Pihl.

På utbildningen har de bland annat läst funktionstaktik inom luftarenan, engelska, militära professionen och haft en stridsskjutningsvecka.
– De är rutinerade och har haft med sig massor av erfarenheter som SOU-kadetterna har haft mycket nytta av. Det har varit ett positivt gäng, som jag önska all lycka till i framtiden, säger kurschef Thomas Larsson.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Ove 2 maj 2017 12:45

    Det glädjer mej att de har klarat av sin examen efter anpassad SOU. Jag som har nedsatt hörsel och fick frisedel från försvaret, det är sånt som jag tog det som jag måste acceptera...nu efter många år...65 bast och känner mig stolt över vad försvaret ger oss. Min far gjorde det (numera avliden), och var en aktiv idrottare på den tiden och tog medaljer inom försvaret. Något som jag inte visste om men visst jag blev rörd och stolt när jag såg medaljerna.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *