Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Övning på Såtenäs vässar luftförsvaret

flygvapenbloggen

Ett väl fungerande luftförsvar är ett ”System av system” där varje system var för sig fyller sin funktion i ett större sammanhang. Hela systemet består av sensorer med såväl kort som lång räckvidd. Vidare så finns det komponenter för bekämpning på såväl mycket långa som korta avstånd. Alla dessa komponenter knyts sedan ihop för att få en heltäckande bild av luftläget så att snabba beslut kan fattas om vilka hot som skall bekämpas i vilken ordning och av vilka komponenter.

Att kunna skydda flygbaser, så att flygplanen inom luftförsvaret kan starta och verka på de längre avstånden, är en viktig uppgift för luftförsvaret.

Robot70-skytt i väntan på fientligt flyg. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten

Robot70-skytt i väntan på fientligt flyg. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten

Under vecka 45 övade stora delar av luftförsvarets ingående komponenter skydd av flygbas på Såtenäs. Luftvärnsregementet deltog med sina kort- och långräckviddiga system samt med mycket duktiga soldater och befäl. Vidare fanns komponenter ur 2:a brigaden i form av luftvärnskanonvagn som en del av närskyddet. Tillsammans med JAS 39 ur F7 kunde hela kedjan i luftförsvaret övas effektivt.

JAS 39 Gripen från F 7, UndE23 från Lv6 samt LVKV 90 från P 4. Foto: John Lidman/Försvarsmakten

JAS 39 Gripen från F 7, UndE23 från Lv6 samt LVKV 90 från P 4. Foto: John Lidman/Försvarsmakten

Detta var första gången på över 10 år som så stora delar av Luftvärnsregementet och övriga samverkande partners övade på Såtenäs. Första intrycken är att det fungerade mycket väl med stort utbyte för alla ingående deltagare. F 7 fick möjlighet att öva mottagande av tillkommande förband och samordning. JAS 39 divisionerna fick öva strid mot kvalificerat luftvärn, och luftvärnsregementet samt delarna ur 2:a brigaden fick öva strid mot kvalificerade luftmål. Under samma vecka övade även delar ur K3 på Såtenäs och representanter för Hemvärnet följde övningen och samverkade med övriga förband.

Hemvärnets trossbåt/Ture stävar mot Såtenäs hamn. Leder i skydd av mörkret stridsbåt90-transport av soldater ur K3. Foto: John Lidman/Försvarsmakten

Hemvärnets trossbåt/Ture stävar mot Såtenäs hamn. Leder i skydd av mörkret stridsbåt90-transport av soldater ur K3. Foto: John Lidman/Försvarsmakten

När veckan var slut och fordonskolonnen från Luftvärnsregementet åter rullade söderut kunde konstateras att:

– Vi visat upp en hög TILLGÄNGLIGHET i luftförsvaret.
– Vi visat att vi snabbt kan nå en hög TRÖSKELEFFEKT.
– Vi visat att vi snabbt kan uppnå TROVÄRDIG förmåga i luftförsvaret.
– Vi löser uppgiftena inom luftförsvaret TILLSAMMANS.

På F 7ser vi redan fram emot kommande tillfällen då vi åter kommer öva tillsammans med samverkande grannförband.

Marcus ”Mackan” Björkgren, STF C F 7

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • C 43. Mhvbat 16 november 2016 23:05

    Bra övning för våra stridsbåtsbesättningar, navigation och sjömanskap och inte minst samverkan med K3, utvecklande!
    Läs mer på www.facebook.com/skargardsbataljonen

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *