Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapnet åter representerat i årets Toxic Trip

Mats Gyllander

TOXIC TRIP är en NATO/PFP CBRN-övning som genomförs varje år. Ansvaret för övningen roterar mellan olika NATO och PFP nationer. Syftet med övningen är att öva olika CBRN-moment i en flygbasmiljö. Återkommande moment är sanering av olika nationers piloter och flygplan och helikoptrar. Pilotsanering är lite speciellt då alla nationer har olika flyg- och CBRN-skydd för sin flygande personal.

I år genomfördes övningen i Antalya i Turkiet den 15-21 oktober.

Sverige deltog med en personal- och fordonssanerings bana bemannad med personal från R3 Flygvapnet. R3 soldaterna kom från flygvapnets flottiljer och hade före övningen genomgått en två veckors saneringsutbildning vid R3 AVD på Basbefälskolan vis LSS i Halmstad. Flygvapnet bidrog även med två officerare från R3 AVD i övningsledningen (EXCON) och F7 med en officer i övad förbandsledning.

Även i år imponerar R3 soldaterna. De är ”brandmän” i flygvapnet och har CBRN-tjänst som en tillika uppgift. Många av de deltagande nationerna har förband/soldater som endast har denna uppgift.

Den svenske militärattachén i Turkiet besökte oss och följde övningen under ett dygn. Besöket var uppskattat av såväl oss svenskar som ”host nation” Turkiet. Han höll en mycket uppskattad ”breif” för oss om den rådande säkerhetspolitiska situationen i Turkiet.

TOXIC TRIP var återigen en väl genomförd CBRN-övning där många erfarenheter och lärdomar drogs.

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *