Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Flygvapnet åter representerat i årets Toxic Trip

Mats Gyllander

TOXIC TRIP är en NATO/PFP CBRN-övning som genomförs varje år. Ansvaret för övningen roterar mellan olika NATO och PFP nationer. Syftet med övningen är att öva olika CBRN-moment i en flygbasmiljö. Återkommande moment är sanering av olika nationers piloter och flygplan och helikoptrar. Pilotsanering är lite speciellt då alla nationer har olika flyg- och CBRN-skydd för sin flygande personal.

I år genomfördes övningen i Antalya i Turkiet den 15-21 oktober.

Sverige deltog med en personal- och fordonssanerings bana bemannad med personal från R3 Flygvapnet. R3 soldaterna kom från flygvapnets flottiljer och hade före övningen genomgått en två veckors saneringsutbildning vid R3 AVD på Basbefälskolan vis LSS i Halmstad. Flygvapnet bidrog även med två officerare från R3 AVD i övningsledningen (EXCON) och F7 med en officer i övad förbandsledning.

Även i år imponerar R3 soldaterna. De är ”brandmän” i flygvapnet och har CBRN-tjänst som en tillika uppgift. Många av de deltagande nationerna har förband/soldater som endast har denna uppgift.

Den svenske militärattachén i Turkiet besökte oss och följde övningen under ett dygn. Besöket var uppskattat av såväl oss svenskar som ”host nation” Turkiet. Han höll en mycket uppskattad ”breif” för oss om den rådande säkerhetspolitiska situationen i Turkiet.

TOXIC TRIP var återigen en väl genomförd CBRN-övning där många erfarenheter och lärdomar drogs.

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *