På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mats Helgessons rundresa till nedlagda flygvapenförband

flygvapenbloggen

Med anledning av Flygvapnet 90 år, kommer Flygvapenchefen, generalmajor Mats Helgesson under tredje och fjärde kvartalet 2016 besöka nedlagda flygflottiljer i syfte att uppmärksamma minnet av dessa förband och dess personal.

Kamratföreningar kommer att representera de nedlagda förbandens personal och uppmärksammandet kommer genomföras vid förbandets minnesmonument motsvarande.

Minnesceremoni vid F2 i Hägernäs. Flygvapenchefen Mats Helgesson tillsammans med den siste ordföranden i F2 kamratförening Kurt Jörgne höll tal. C LSS Anders Persson, till höger i bild har ansvar att bära F2;s traditioner vidare.

Minnesceremoni vid F2 i Hägernäs. Flygvapenchefen Mats Helgesson tillsammans med den siste ordföranden i F2 kamratförening Kurt Jörgne höll tal. C LSS Anders Persson, till höger i bild har ansvar att bära F2;s traditioner vidare.

F2 i Hägernäs och F8 i Barkaby

Under vecka 33 startade rundresan i Stockholmsområdet. Onsdagen den 17 augusti genomfördes besök på både F2 i Hägernäs och F8 i Barkarby.

Besöket i Hägernäs genomfördes med en minnesceremoni vid F2 minnesmonument tillsammans med flera före detta medarbetare från F2. I talet som flygvapenchefen höll tackade Mats Helgesson alla de som varit med och bidragit till den utveckling som utgör det flygvapen vi har idag. Ceremonin blev väldigt värdig och fin trotts att det duggregnade och att vinden tog rejält tag i alla de fanor som ingick som en del av ceremonin.

Generalmajor Mats Helgesson vid F2 minnesmonument i Hägernäs.

Generalmajor Mats Helgesson vid F2 minnesmonument i Hägernäs.

Under eftermiddagen genomfördes ett besök vid F8 i Barkarby. Där hade man från kamratföreningens sida valt att inte genomföra en minnesceremoni vid minnesstenen av praktiska skäl.
Besöket fick en ingående visning av delar av det gamla flottiljområdet inklusive ett besök i berghangaren.

FVC tillsammans med C LSS och ordförande för F8 kamratförening Björn Kristoffersson och vice ordförande Åke Lundberg

FVC tillsammans med C LSS och ordförande för F8 kamratförening Björn Kristoffersson och vice ordförande Åke Lundberg

F8 kamratförening har sin föreningslokal i ett äldreboende som bär namnet Flottiljen.
På äldreboendet har man dessutom valt att benämna de olika avdelningarna med flygplan namn från flygvapnet. Flygvapenchefen med följe fick en historisk återblick av den spännande verksamhet som F8 stod för. Den första jaktflygflottiljen i flygvapnet med flera erfarenheter från skarpa strider både i Finland och i Kongo.

Minnesstenen vid F8 gamla kanslihus i Barkaby.

Minnesstenen vid F8 gamla kanslihus i Barkarby.

F18 i Tullinge

Under fredagen den 19 augusti flyttades uppmärksamheten till F18 i Tullinge. I likhet med både F2 och F8 så byggs det bostäder och olika verksamheter på de gamla flottiljområdena.
I Tullinge har exploateringen kommit ganska långt. Likt Hägernäs och Barkaby präglas flera byggnader och verksamheter av historiska inslag från då det var flottiljer.

Minnesceremoni vid F18 i Tullinge.

Minnesceremoni vid F18 i Tullinge.

I Tullinge genomfördes en minnesceremoni vid F18 minnessten strax nedför det gamla kanslihuset som står kvar på högsta punkten i området. Även här medverkade ett flertal medlemmar från F18 kamratförening och det var särskilt trevligt att se att flera av de boende i det nya området anslöt till ceremonin.

Ordförande i F18 kamratförening Gunnar Persson tillsammans med Mats Helgesson och fanborg vid minnessten i Tullinge.

Ordförande i F18 kamratförening Gunnar Persson tillsammans med Mats Helgesson och fanborg vid minnesstenen i Tullinge.

 

F18 minnessten.

F18 minnessten.

Flygvapenchefens rundresa ligger planerad till en bit in i november då målet att ha genomfört besök på 19 olika platser skall vara genomfört.

Nästa besök sker under söndagen den 28 augusti på F3 och AF2 i Malmslätt.

Sedan fortsätter ceremonierna på måndagen den 29 augusti vid F13 i Norrköping och F11 i Nyköping.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

4 kommentarer

 • Uffe Sjöholm 19 augusti 2016 20:43

  Det är fantastiskt kul att våra gamla flotiljer besöks och att dom aldrig får bli bortglömda. Samtidigt blir man lite ledsen, uppgiven och lite smådeprimerad över att dom inte lever kvar med flygplan i luften och alla människor på marken som höll dom igång. Man kan ju alltid önska att några av dom någon gång kommer att återupplivas igen.

 • Per Friberg 19 augusti 2016 20:44

  Hej!

  Kan tyckas petigt men det heter Barkarby.

  Med vänlig hälsning
  Per Friberg
  TLbi 1966-1967
  Medlem i F8K

 • Gunno Gunnvall 21 augusti 2016 11:48

  Jättetrevligt och angeläget reportage. Synd bara att det på flera ställen står "minnesmonument". Ordet är "tårta på tårta"eftersom "ment" betyder "minne". I stället kan man skriva "monument" eller "minnesmärke".
  Tyvärr gör många journalister samma fel. Googla gärna på ordet "Tautologi"

  Med vänlig hälsning
  Gunno Gunnvall
  (med många år inom Försvarsmakten bl a vid Flygstaben)

 • Gunno Gunnvall 21 augusti 2016 19:29

  Så där ja. "Minnessten" är ett utmärkt passande ord. Nu är det bara gamla F2 som fortfarande har ett "Minnesmonument".

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *