På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Svenska flygvapnet deltar i Zigermeet 16, Mollis

flygvapenbloggen

Under helgen genomför personal från F 17 och F 21 flyguppvisning i Mollis, Schweiz. Vi landade in med tre Jas 39 Gripen i torsdags eftermiddag efter en direktflygning från Ronneby till Mollis. En flygning som tog ungefär 1,5 timme via Tyskland. Att flyga in och landa i denna alpmiljö är speciellt och något som vi sällan eller aldrig tidigare gjort vilket kräver bra planering och noggrannhet vid genomförandet.

Ankomst

Ankomst

Väl på plats möttes vi av mycket människor som var intresserade av våra gripar och eftersom flygplatsen är helt öppen kom det genast fram personer och ställde frågor. Efter att flygplanen åtgärdats och kontrollerats efter flygningen såg teknikerna till att göra dem redo inför nattens oväder innan bevakningsstyrkan tog över inför natten.

Tekniker förbereder flygplanen inför natten.

Tekniker förbereder flygplanen inför natten.

Idag anländer resterande flygplan som ska delta i flyguppvisningen och därefter kommer träning inför morgondagens uppvisning att genomföras. En träning som är väldigt viktig för de piloter som inte är vana att flyga uppvisning i en dal med bergstoppar på 3000 m runt om vilket kräver ordentliga förberedelser.

Uppvisningspilot Stefan Kaarle planerar inför fredagens träning.

Uppvisningspilot Stefan Kaarle planerar inför fredagens träning.

 

Träning

Träning

Förutom träning (fredag 5/8) och två uppvisningspass (lördag 6/8) kommer vi ha en Jas 39D som static display där publiken har möjlighet att titta närmare på Gripen samt ställa frågor till oss piloter, tekniker och säkmat om flygplanet och dess materiell runt om.

Nu håller vi tummarna för bra väder och en lyckad flyguppvisningsdag imorgon innan vi ombaserar tillbaka till Sverige på söndag.

/Martin

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • matthias cortesi 9 augusti 2016 09:53

    Vielen Dank für die super Show in Mollis

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *