Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Sommarskola – Frivilligt lärande

louiselevin

Sommaren har kommit till F 21. De flesta av oss längtar till semester och välförtjänt ledighet. För frivilligsektionen i Luleå börjar årets mest hektiska period. I skrivande stund har ca 100 elever och instruktörer från Flygvapenfrivilligas Riksförbund ryckt in på förbandet för att genomföra sin verksamhet. Vi har elever från sommarkurs ungdom, grundutbildning för frivilliga och instruktörskurs grunder.

Sommarkursen för ungdomar är öppen för alla ungdomar mellan 15-20 år. I kursen får de uppleva hur det är att leva och bo i fält, besöka olika delar av flottiljen och framför allt lära känna en massa nya människor.

Grundutbildningen för frivilliga är en central utbildning för att ge en grundläggande soldatutbildning till alla de som tillhör någon av de frivilliga försvarsorganisationer, som kommer att besätta specialistbefattningar i hemvärnet. Det kan vara radiosignalister, sjukvårdare, bilförare eller kockar som exempel.

Instruktörskursens elever ska under sin utbildning få lära sig teoretiska och pratiska kunskaper för att kunna arbeta som instruktör i frivilligorganisationerna. Det är en tung kurs teoretiskt men väl avvägd med praktiska moment där eleverna får omsätta sina nyvunna kunskaper.

Oavsett om eleverna är unga eller gamla är de motiverade och engagerade. Det är mycket information som ska läras in, och dagarna blir långa. Planering inför sommarskolan har pågått i månader. Det är mycket materiel som ska beställas och verksamhet som skall bokas upp.

Som stöd har kurserna frivilligsektionen till hjälp med löjtnant Thomas Johansson som skolchef. Frivilligsektionen lyder under Luftstridsskolan i Uppsala.

Text: Kim Haglund
Foto: Rickard Törnstråle/FVRF

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *