På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sommarskola – Frivilligt lärande

Louise Levin

Sommaren har kommit till F 21. De flesta av oss längtar till semester och välförtjänt ledighet. För frivilligsektionen i Luleå börjar årets mest hektiska period. I skrivande stund har ca 100 elever och instruktörer från Flygvapenfrivilligas Riksförbund ryckt in på förbandet för att genomföra sin verksamhet. Vi har elever från sommarkurs ungdom, grundutbildning för frivilliga och instruktörskurs grunder.

Sommarkursen för ungdomar är öppen för alla ungdomar mellan 15-20 år. I kursen får de uppleva hur det är att leva och bo i fält, besöka olika delar av flottiljen och framför allt lära känna en massa nya människor.

Grundutbildningen för frivilliga är en central utbildning för att ge en grundläggande soldatutbildning till alla de som tillhör någon av de frivilliga försvarsorganisationer, som kommer att besätta specialistbefattningar i hemvärnet. Det kan vara radiosignalister, sjukvårdare, bilförare eller kockar som exempel.

Instruktörskursens elever ska under sin utbildning få lära sig teoretiska och pratiska kunskaper för att kunna arbeta som instruktör i frivilligorganisationerna. Det är en tung kurs teoretiskt men väl avvägd med praktiska moment där eleverna får omsätta sina nyvunna kunskaper.

Oavsett om eleverna är unga eller gamla är de motiverade och engagerade. Det är mycket information som ska läras in, och dagarna blir långa. Planering inför sommarskolan har pågått i månader. Det är mycket materiel som ska beställas och verksamhet som skall bokas upp.

Som stöd har kurserna frivilligsektionen till hjälp med löjtnant Thomas Johansson som skolchef. Frivilligsektionen lyder under Luftstridsskolan i Uppsala.

Text: Kim Haglund
Foto: Rickard Törnstråle/FVRF

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *