På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

På uppvisning i Florennes

flygvapenbloggen

DSC01286

Den 24 juni var vi alla samlade: 17 svenskar från flygvapnet bestående av tekniker, piloter och bevakningsstyrka på Base Aerienne de Florennes i Belgien. I och med att tre stycken Jas 39 Gripen landade in på flygbasen i södra Belgien så var F 7, F 17 och F 21 på plats. Syftet är att genomföra två stycken flyguppvisningspass, ett på lördagen (25/6) och ett på söndag (26/6) och att delta i utställningen med ett flygplan och personal.

DSC01290
Deltagande förutom Sverige under de här dagarna är bland annat slovakiska och polska Mig-29:or, grekiska, danska och belgiska F-16, spanska och schweiziska F-18, franska Rafale och Mirage 2000, turkiska F-4E Phantom, tyska och italienska EF-2000 Eurofighter, amerikanska F-15E Strike Eagle och F-35 (bara utställning, inte flyguppvisning), The Red Arrows, Red Devils och Patrouille de France.
På morgonen den 25/6 slutade bevakningsstyrkans arbete, medan arbetet inför lördagens flyguppvisning började på tre fronter: flyguppvisningspiloten, teknikerna och static-utställning.
  • Piloten samverkar med den personal på plats som styr upp flygschemat och reglerna för hur själva flygningen får gå till. Sen genomförs flyguppvisning efter konstens alla regler.
  • Teknikerna klargör flygplanen, tankar upp flygplanen efter flygning och bogserar flygplanen till och från utställningen. En lite speciell uppgift under flyguppvisningen är att fylla på bränsle och olja i de rökaggregat som man satt på vingspetsarna för flyguppvisningen.
  • Vid utställningen står det både piloter och tekniker och svarar på frågor från besökare, skriver autografer och bevakar den Jas 39 D som står framme som uppvisningsexemplar.

WP_20160624_11_27_35_Pro

Med god anda, gott arbete och bra sammanhållning har den första av två uppvisningsdagar genomförts i Belgien. Nu tar bevakningsstyrkan vid när vi andra åker hem för att återhämta oss inför morgondagens uppvisningar.
Robin
Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *