På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

C LSS besök och deltagande i EUAFA (European Air Forces Academies)

flygvapenbloggen

EUAFA_CLSS_HKP-600px

Precis hemkommen från EUAFA Commanders Conference i Fürstenfeldbruck väster om München i Tyskland. Två mycket intressanta dagar med givande presentationer och mycket samtal med mina utländska kolleger.

Vi diskuterade framförallt grundläggande officersutbildning kopplat till akademiska krav. Det finns många olika sätt att lösa detta på. Fler än vad vi i Sverige använder i dagsläget. Det som är gemensamt är en tydlig koppling mellan det militära och högskolevärlden. Det kan antingen lösas med att högskolan tillhör det militära samfundet eller rättare sagt Försvarsdepartementet eller att man skickar sina elever till en ren civil högskola utan militära inslag. Samtliga länder var överens om att en ren civil högskoleutbildning krävd mycket så kallad ”militarisering” av eleverna såväl före, under som efter.

Sveriges deltagande i EUAFA har under några år legat nere då ansvarsfrågan inom FM inte riktigt varit klarlagd vilken den nu är. C LSS genom skolsamordning-sektionen (A0) är ytterst ansvarig för att delta i detta samarbete. Samarbetet består av majoriteten av de europeiska flygvapen officerskolor. Skolornas storlek varierar kraftigt från 300 elever per år(Turkiet) till motsvarande Sveriges storlek ca. 30 elever per år.

Det svenska deltagandet inleddes redan under våren med att A0 deltog vid den s.k. EUAFA working group.

Det som var riktigt roligt och dessutom väldigt tydligt satte svenska flygvapnet direkt på kartan var att Sveriges logoförslag till ny EUAFA logga vann! Tyvärr fick vi ta bort de två griparna vi hade i vårt förslag och acceptera 2 generiska stridsflygplan istället. (originalet ses nedan)

EUAFA logo förslag

Mest utbyte hade vi med Norge och Finland men också Danmark, Tyskland samt Italien hade intressanta idéer och förslag. Direkt fick vi inbjudan att delta i en mycket intressant ledarskapskurs för kadetter som anordnas av italienska flygvapnet i samverkan med det tyska. Praktiskt sett får vi nog satsa på nästa år för att hinna med detta.

EUAFA flygbild Munchen-600px

En helikoptertur över München bjöd de tyska värdarna som inledning på en utbildande guidning av det gamla München. Mycket intressant och dessutom kul!

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *