På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

TTP16 – piloternas övning

Louise Levin

ttp16-75px

De senaste två veckorna har vi haft en övning här i Norrland vid namn TTP16. TTP står för Tactics, Techniques and Procedures och är även namnet på stridsmanualen vi använder oss av på gripendivisionerna. Veckorna syftar till att vi ska öva, pröva, utvärdera och utveckla våra förmågor i flygvapnet i allmänhet och för gripensystemet i synnerhet. Övningen har ibland kallats piloternas egen övning då den snarare än att öva orderkedjor och rapporteringsvägar i de högre staberna är inriktad mot hur vi slåss i kriget längst ut på linan och ger oss tillfälle att snöa in oss på små detaljer som i förlängningen kan innebära stora skillnader.

Planerings- och genomförande ansvaret ligger på 171.sfdiv och TU. Deltar gör representanter från alla våra gripendivisioner, olika delar av transport och specialflyg, flygstridsledare samt flertalet flygunderhållskompanier vilka är baserade här på F 21 samt på RFN i Vidsel. Till vår hjälp har vi också våra kollegor i Norge och Finland vilka flyger från sina hemmabaser i Bodö respektive Rovaniemi.

Övningen TTP är en återkommande övning, men det som är lite speciellt för årets upplaga är att vi inför övningen fick tillgång till en ny version av Jas 39 Gripen – MS20. Materielsystem 20 är en uppdatering av både utrustning och programvara i flygplanet och innebär allt ifrån uppgraderingar på presentationsytor och länksystem till nya och förbättrade förmågor. Nya vapensystem har också tillkommit i form av jaktroboten METEOR och bomben GBU39 vilka gör att spelplanen förändras och att vår taktik behöver revideras.

Hursomhelst är det så att bakom varje system står en operatör, en människa, och bortom alla uppgraderingar och tekniska hjälpmedel är övningen framförallt en möjlighet att träffa kollegor från alla delar av vårt avlånga land och tillsammans hjälpas åt att utveckla vårt Flygvapen.

Johan,
Pilot på Akktu Stakki, 211.stridsflygdivisionen F 21

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

 • Monika Grahn 3 juni 2016 11:55

  Det är så det ska gå till att öva, öva. Utvärderingen är en mycket viktig del. Det finns alltid något man kan bli bättre på. Bara sådan del som att finslipa vissa delar
  Mycket bra guys. Bra jobbat

  • Tommy Harald Unnebäck Monika Grahn 20 juni 2016 06:52

   Tagit del av TTP16! Nordiskt samarbete gillar jag starkt ! Öva , öva framom & bakom, klargöring. minns 19850707 när en gunga & en halvroll blev för mycket för SU 15 flagon F som störtar i havet Gotland syd. Ibland räcker det med att krama skiten ur planet ,ett vapen utan att kalla på hjälp dåvarande Martin blå rote jakt ! Respekt ! gäller även framöver idag mvh /TU Kjula E-tuna .

 • Kjell 4 juni 2016 23:22

  Hur är det med att använda HMD och den taktik det medför, det har väl införts tidigare än MS20?

  Den hjälmen ser lite speciell ut och jag tycker inte att den syns på bilder från övningar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *