Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

F 21 gästar Uppsala

Louise Levin

Denna vecka är det kanske många uppsalabor som märkt att det bullrar lite mer än vanligt från flygfältet norr om staden. Det härliga ljudet av jetmotorer kommer från oss på 211:a stridsflygdivision som är nere i Mellansverige och bedriver vår flygtjänst från Ärna, gamla Upplands flygflottilj.

fvblogg_160226_F_21_Uppsala_DSC_3121Normalt flyger vi från vår hemmaflottilj i Luleå men förutom den så finns andra flottiljer och baser runt om i Sverige som vi kan använda i fred, kris och krig. För att öva vår förmåga att verka från alla dessa baser genomför vi med jämna mellanrum så kallade basväxlingar då vi flyttar flygplanen, personalen på division, flygunderhållskompani och baskompani och all tillhörande utrustning till en ny plats och flyger därifrån. Därför har vi den här och nästa vecka flyttat ned för att flyga från Ärna.

Det kan tyckas att en bit asfalt är likadan oavsett om den ligger i Norrbotten eller i Uppland, men förutom den välbekanta banan – som även den kan komma i lite olika former och storlekar – är varje basområde unikt med sina möjligheter och utmaningar. Transporten och logistiken bakom flytten är också ett moment i sig som tåls att övas och prövas för att få det att fungera smidigt. För att vi ska kunna bli så bra som möjligt på att verka i hela landet på alla dessa baser så tar vi varje chans vi får att öva på nya platser.

I Ärnas fall är det dock en nygammal plats, en välskött och välkomnande flottilj som vi trivs på och tycker om att komma tillbaka till. Förutom att vi har ett gott stöd från den stående personalen på flottiljen så erbjuder geografin, trots sin närhet till den vältrafikerade grannen Arlanda, bra övningsområden i luften över Dalarna och Gävlebukten.

Dessutom får vi i och med dessa basväxlingar möjlighet att dela med oss till fler av den ljuva om än riviga musik som Jas 39 Gripen spelar för alla i dess närhet.

Johan
Pilot på Akktu Stakki, 1. Division F 21
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

12 kommentarer

 • Lennart 26 februari 2016 18:10

  Då kan ni ta ett par svängar per dag över Tullinge också, där saknar vi alla sorters flygplan numera!

 • Torbjörn E 26 februari 2016 18:33

  Hej! Trevligt med riktigt flyg i Uppland.
  Om ni har vägarna förbi så gör en tryckare över 59.869820, 17.026243 fri höjd GND-600 fot.(inflygning ARL
  )

 • Kristin Segerström 26 februari 2016 19:04

  Hej där! jag har suttit i flygtornet som väderobservatör stor del denna vecka :) så jag har fått se er på nära håll! trevligt tycker jag! Nu tar jag helg men återkommer nästa vecka och fortsätter hålla utkik på vädret över flygplatsen!
  Trevlig helg killar!

  mvh Kristin

 • Tommy Unnebäck 26 februari 2016 19:20

  Kommer "RAPID" ? Har Ni "svartepetter" med Er ? Om så är fallet kommer jag att sitta i SIBIRIEN undangömd och spana ! Från det ena till det andra så under kommande sportlov är det många ungdomar som (bigghles) vill bli jaktpiloter, som väger ca 60kg. Vill träna för att bli godkända! FV 90 år! GRATTIS !

 • Daniel 26 februari 2016 20:28

  Underbart att höra igen jobbar ett stenkast ifrån landningsbanan

 • Björn 26 februari 2016 20:38

  För mig är Ni är alltid välkomna att föra lite oväsen över Uppsala med omnejd.

  Synd att man inte alltid hinner ut och få se er också ;-)

  Men bara ljudet duger gott, man får allt lite ståpäls!

  Känns betryggande på nåt sätt.

 • Carl 26 februari 2016 22:40

  Därför det bullrade så härligt över Gävle hör om dan tro?

 • Torbjörn Olsson 27 februari 2016 18:55

  Bra skrivet Johan!
  Underbart för en "gammal" FTK:are att höra ljudet av stridsflygplan på ärnafåltet.
  Att ni på Akktu Stakki är här gör inte saken sämre. Ni är mycket goda förebilder för FV.
  Ni har även stöttning från en mycket proffsig markorganisation som gör era insatser möjliga.

 • Niclas Peyron 28 februari 2016 13:36

  Söndag 28 feb

  Och en rote flög över Stockholm idag. Underbar syn, underbart ljud

 • Lennart Öborn 28 februari 2016 16:34

  Hej
  Bra försök idag med Tullinge, men jag hörde er bara, kunde inte ser er. Lite mer exakt så bör ni sikta in er på 59 12'59.14N, 017 53'23.29E, du ska jag inte missa er om jag är hemma. Jag flög ju över gamla F 16 själv i det fina vädret förra veckan i ett försök att sprida lite flygglädje så nu väntar jag på att ni bjuder tillbaka.......

  MVH
  Lennart

 • Christer Persson 28 februari 2016 17:59

  Härligt med lite jetmuller över Dalarna igen

 • Magnus Svensson 2 mars 2016 18:48

  Åker ni redan på fredag? Nå...jag hävdar fortfarande att F16/Ärna är en bra plats för minst 2 div 39. Tror ingen förare eller markpersonal skulle säga emot heller! Trevligt att ni är här! Hoppas se er här oftare!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *