Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Helikopterflottan växer!

FVI Sekreterare

Efter en överlämningsceremoni 17:e december tog FMV och senare FM emot den första fullt utrustade sjöoperativa Helikopter 14, HKP 14F. Helikoptern flögs hem till 3.hkpskv i Ronneby den 18/12 där den kommer att utgöra en mycket kvalificerad resurs för ubåtsjakt och ytmålsspaning.

HKP 14F är utrustad med en aktiv sök- och klassificeringssonar samt ett sonarbojsystem. Den har även en mycket avancerad taktisk radar, främst för ytmålsspaning över hav men även över land. Övriga sensorer är EOS (FLIR och kamera) EWS (varnare och motmedel) samt väderradar. Sensorer och kommunikation knyts samman i ett ledningssystem som gör helikoptern till en avancerad plattform vilken kommer att stärka den sjöoperativa förmågan.

18:e december överlämnades även den sista av sju stycken HKP 14D. Den kommer att fira jul och nyår i Halli, Finland, innan den flygs hem till 1.hkpskv i Luleå i början av 2016. Detta innebär att FV nu har tagit emot 12 av totalt 18 helikoptrar. Dessa är ännu inte i slutlig konfiguration utan ska genomgå ett modifieringsprogram de kommande åren.Hkp14

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Foppa 19 januari 2016 17:19

    Det är ett välbehövligt tillskott! En doppsonar och sonarbojar men hur är det med sjunkbomb och torped? Varför hitta en ubåt om man inte från helikoptern kan verka mot den?

  • jan-olov holm 8 januari 2016 08:53

    Roliga nyheter och vi är svältfödda på det så vi hoppas på fler:-) under kommande år.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *