På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Helikopterflottan växer!

FVI Sekreterare

Efter en överlämningsceremoni 17:e december tog FMV och senare FM emot den första fullt utrustade sjöoperativa Helikopter 14, HKP 14F. Helikoptern flögs hem till 3.hkpskv i Ronneby den 18/12 där den kommer att utgöra en mycket kvalificerad resurs för ubåtsjakt och ytmålsspaning.

HKP 14F är utrustad med en aktiv sök- och klassificeringssonar samt ett sonarbojsystem. Den har även en mycket avancerad taktisk radar, främst för ytmålsspaning över hav men även över land. Övriga sensorer är EOS (FLIR och kamera) EWS (varnare och motmedel) samt väderradar. Sensorer och kommunikation knyts samman i ett ledningssystem som gör helikoptern till en avancerad plattform vilken kommer att stärka den sjöoperativa förmågan.

18:e december överlämnades även den sista av sju stycken HKP 14D. Den kommer att fira jul och nyår i Halli, Finland, innan den flygs hem till 1.hkpskv i Luleå i början av 2016. Detta innebär att FV nu har tagit emot 12 av totalt 18 helikoptrar. Dessa är ännu inte i slutlig konfiguration utan ska genomgå ett modifieringsprogram de kommande åren.Hkp14

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • jan-olov holm 8 januari 2016 08:53

    Roliga nyheter och vi är svältfödda på det så vi hoppas på fler:-) under kommande år.

  • Foppa 19 januari 2016 17:19

    Det är ett välbehövligt tillskott! En doppsonar och sonarbojar men hur är det med sjunkbomb och torped? Varför hitta en ubåt om man inte från helikoptern kan verka mot den?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *