På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Världsrekord i rodd

kentloving

Cecilia Velin, F 17, slog världsrekordet på 500 m i roddmaskin. Det gamla rekordet slogs med två tiondelar. Nytt världsrekord är 1.26.6. Nu kommer Cecilia att satsa på sommar-OS i Tokyo om fyra år.
DSC_0019

Cecilia är ett välbekant namn inom kanotkretsar. Hon har ett 90-tal SM-medaljer och tävlar för KK Eskimå, Karlskrona. Endast 25 år växlar hon nu karriär från kanot till Rodd.

Varför det?

– Det började redan för sex år sedan. Då provade jag på rodd och de såg redan då att jag var en talang. MEN, det fanns ingen roddklubb i Karlskrona och inga kompisar som rodde så jag tröttnade.
I höstas kom David McGowen in i bilden och var envis och övertalade Cecilia att börja träna. Hon började träna rodd igen och den 8 januari i år slog hon till med ett nytt världsrekord!
I februari åker Cecilia på nordiska mästerskapen i roddmaskin och kort därpå väntar ett två veckor långt läger i Spanien för att komma ut på riktigt vatten. En skön kontrast till de tunga, mentalt prövande långpassen vid roddmaskinen.
– Det är en utmaning varje gång. Sitta och stirra in i en vägg i 90 minuter och inte komma någonstans, menar Cecilia.
OS-satsningen innebär att Sverige skall försöka få ihop ett åttamannalag. Då pratar vi inte roddmaskin utan riktiga båtar på vatten.
–    Sverige har inte haft så stor besättning i OS-sammanhang tidigare, det har mest varit singel-, eller tvåmansbesättning, säger David. Som är den som hittat talangen Cecilia och även tränar henne.

Cecilia är till vardags flygplatsman på Blekinge flygflottilj, F 17. Den tjänsten är såväl fysiskt som psykiskt krävande. Vardagstjänsten består mestadels av att vara beredd.

DSC_0026Cecilia är även van att hantera stora fordon

Ingående i flygplatsräddningstjänsten har man 90 sekunder på sig att med räddningsbilarna nå slutet, eller början på startbanan. Beredd på det värsta, ett haveri. Som tur är händer det inte ofta, nästan aldrig, peppar peppar ta i trä. Som flygplatsman ingår man också i den styrkan som sköter om bansystemet. Till exempel snöröjning på vintern och sopning av banan på sommaren.

DSC_0016För att vara förberedd och tränad för uppgiften så finns det ett gym i beredskapsbyggnaden. En plats som Cecilia utnyttjar mycket under sina beredskapspass.

Text och foto: Kent Löving/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Anders Velin 14 januari 2016 14:45

    Bra jobbat och fortsatt lycka till!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *