På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Oväntat stort intresse för F 7:s ”Julgran”

Informationschef, F 7

F7_julgran_01

En gammal fin tradition i Flygvapnet är den att i juletid uppmärksamma att julen står för
dörren genom att göra en så kallad ”Julgransflygning”. På F 7 har vi de senaste åren gjort den här typen av flygningar med viss regelbundenhet, det vill säga, när vi haft resurser, har vi gjort det. I år hade vi resurserna och gjorde den 9 december en formationsflygning över Västra Götaland med 10 flygplan. Färdvägen gick från Såtenäs via Vara, Grästorp,
Trollhättan, Uddevalla, Göteborg, Borås, Skara, Skövde, Mariestad och Lidköping, för att
efter en dryg timme avslutas med en överflygning av Såtenäs precis före landning.

Att vår verksamhet uppfattas som intressant och relevant tror vi oss redan veta. Det har inte minst visat sig genom olika mätningar bland allmänheten som myndigheten gjort. Vi hade dock inte riktigt räknat med att ett sådant enormt intresse skulle väckas av den här typen av flygning. Vi gick vår vana trogen ut med information i egna sociala medier samt genom pressmeddelande om den förestående flygningen i ett relativt sent skede, allt för att undvika ett så kallat Västgötaklimax där vi tvingades grusa mångas förhoppningar genom att ställa in flygningen på grund av en väderlek där vi inte skulle bli synliga från marken.

Redan någon timme efter vi gått ut med informationen började interaktionen i sociala medier. Var exakt flyger ni över Göteborg? Vad är bästa platsen i Uddevalla? Kan ni inte flyga över Uppsala, Skåne, Mockfjärd med flera orter? Denna lavin av frågor och positiva kommentarer, för det var i allt väsentligt bara positiva signaler vi fick både före och efter flygningen, hade vi inom informationstjänsten att hantera. En fantastiskt rolig uppgift.

Vi konstaterar att intresset för Flygvapnet, vår verksamhet och våra flygplan är fortsatt
högintressant. Enormt roligt och stimulerande. Mycket av den verksamhet vi bedriver till vardags, görs av naturliga orsaker i en miljö där allmänheten sällan eller aldrig får möjlighet att se vår närvaro, även om de ibland kan höra oss. Jag tror att det finns ett uppdämt behov hos allmänheten att få möjlighet att ta del av vår verklighet. Vi kan inte släppa dem inpå skinnet, det är inte vår verksamhet avsedd för, men vi kan med fördel när tillfälle ges, ändå ge dem en glimt av oss och våra flygplan.

Avslutningsvis några ord om de som verkligen gjorde jobbet. Piloterna och Flygteknikerna på F 7. Utan dem hade det här naturligtvis inte gått att genomföra. Flygteknikerna såg genom osedvanligt gott arbete till att flygplanen var tillgängliga enligt Flygenhetens planering. Piloterna planerade sedan det hela som vilken vanlig navigeringsflygning som helst, vilket det ur vårt perspektiv också var. Med den skillnaden att vi här övade i ett större förband och lade brytpunkterna över ett antal tätorter istället för i något övningsområde. En eloge till alla inblandade, eller som ställföreträdande flottiljchefen Marcus Björkgren uttryckte det, – Well Done!

Henrik Gebhardt
Informationschef, F 7

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

7 kommentarer

 • Erik 12 december 2015 00:55

  Särskilt uppskattat var det säkert bland alla nyanlända flyktingar. De måste ha känt sig som hemma när attackplanen kom dånande.
  Men det tänkte ni kanske inte på?

  • Informationschef, F 7 Erik 13 december 2015 12:44

   Erik! Varje flygning vi genomför föregås av noggranna avvägningar och planering, även denna. I allt väsentligt har vi enbart nåtts av positiva signaler i samband med denna flygning

  • Joha Erik 22 december 2015 14:17

   Fast här finns dom till för att skydda dom, men det tänkte kanske inte du på Erik?

 • Mats Sander 14 januari 2016 16:36

  Hej F7!

  Jag hade gärna sett att F7 julgran tagit en sväng över Helsingborg och Skåne. Det är många som saknar julgransflygningarna som gjordes av, de nu nedlagda, flygflottiljerna F5 och F10.

  Varm hälsning
  Mats Sander
  Kommunfullmäktiges ordförande
  Helsingborg

 • Mattias Andersson 20 januari 2016 21:40

  Hej.
  Är väldigt sur och arg nu.
  I åratal så har jag mailat till er och frågat om det blir någon formation julgran. MEN jag har fått till var att ni inte har resurser.
  När ni väl får det så slopar ni Arvika/Värmland.
  Senast en formation julgran passerade över här, var 1992.
  Från en mycket bitter värmlänning. (Inte vanligt).

 • Mattias Andersson 20 januari 2016 21:53

  Hej.
  Nu är jag riktigt sur och arg.
  I åratal har jag skickat mail till er och funderat över om ni skall genomföra en julgran.
  Har fått till svar att flygtimmarna är slut.
  MEN när ni väl genomför en julgran, så bojkottar ni Arvika/Värmland.
  Från en mycket bitter värmlänning (inte vanligt).

 • Janne B 25 januari 2016 12:05

  Hej Alla! jag är helt ny på detta forum och har en fråga angående dessa "flygvapen träningsoveraller man kunde köpa förr,är det någon som vet var det möjligtvis finns någon återförsäljare av dessa persedlar, hade nämligen en overall+byxor,och kortbyxor i marinblått och Gul/Blå reväer mycket trevliga kläder och såå slitstarka..
  Annars får ni ha ett gott 2016 där ute och uppe..
  "Articfightern"

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *