Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Mössa av basker på

kentloving

”Mössa av, basker på”, med dessa ord avslutade flottiljchefen sitt tal till de trötta, slitna och stolta soldater som stod uppställda mellan marschallerna på F 17 ceremoniplats. Tidigare på förmiddagen hade de avslutat flygbasjägarnas utbildningskontroll, Lodjursmarschen.

Lodjursmarschen var den avslutande delen på grundkurs flygbasjägare barmarksskede som pågått under sex veckor, under dessa veckor har fokus legat på den enskilde soldaten och dennes färdigheter. En hög nivå på orientering, strid, sjukvård, patrulltjänst och grundläggande soldatkunskaper är grunden som varje flygbasjägare står på. DSC_0262Hunneberg i bakgrunden, första dygnets marsch går mot sitt slut

Kursdeltagarna är alla sedan tidigare anställda i Försvarsmakten och kommer från många olika förband och med varierande typer av tidigare befattningar, grundkursen syftar därför till att backa tillbaka till grunden och finslipa dessa färdigheter.

DSC_0224Delprov, karta och kompass

Lodjursmarschen är till för att pröva den blivande jägarsoldaten under svårare förhållanden där mörker, kyla och sömnbrist enbart är några exempel. Marschen genomförs antingen vid sen höst eller tidig vår och sträckningen är i stort densamma sen 1993. Traditionerna kring lodjursmarschen är många och knyter samman flygbasjägare av alla generationer. Även de minnen och upplevelser marschen erbjuder är många, från svåra terrängpassager till skavsår och kanske var det också första gången man upplevde hur det är att somna gåendes.

DSC_0198Kraftledningsgatan i gryningen, en välkänd sträcka för alla som gått marschen

2005 flyttades dåvarande flygbasjägarskolan från F 7 Såtenäs till F 17 Ronneby, för att behålla traditionen med Lodjursmarschen så genomförs den i området runt F 7. Efter att aspiranterna fått höra de välkomna orden ”ni är nu godkända på Lodjursmarschen” väntade den traditionsenliga räkmackan och sedan busstransport tillbaka till F 17 där resten av kompaniet, bataljonschefen och flottiljchefen väntade.

Nu följer några lugna veckor hemma på förbandet samt ledighet för jägaraspiranterna innan nästa skede av grundkursen tar vid, vinterutbildning i norra Sverige.

Marcus Lindblom/Försvarsmakten

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *