På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En natt i november

Informationschef, F 7

20151125_johlid01_Gripenstart02

En till synes helt vanlig natt ställer jag klockan på väckning avsevärt tidigare än vanligt. Den nya dagen är bara några timmar gammal och jag promenerar den korta vägen upp till mitt kontor i kanslihuset i ett kompakt novembermörker. Där tar jag snabbt på mig fältuniformen, som idag pryds av ett blågult band på den ena överarmen. Strax skall jag sätta igång en oanmäld beredskapsövning…

Det är tyst och stilla på Såtenäs garnison när jag tar mig över till bevakningschefens förläggning. Tillsammans med flottiljens beredskapsofficer skall vi leverera inspelet från Högre Chef.

När inspelet är gjort börjar larmkedjan rulla. Efter en kort stund ser jag de första bilarna börja rulla in genom den förstärkta inpasseringskontrollen på garnisonen. Vakthavande befäl har satt upp det förberedda ledningslaget och övningen är igång.

Efterhand anländer företrädare för underställda förband samt partners inom garnisonen och får orientering om det spelade läget samt sina uppgifter. Trygg med att larmkedjan fungerat och att verksamheten är igång ger jag mig ut i den ännu mörka höstmorgonen igen. Jag besöker kompanier samt divisioner och kan tryggt konstatera att det spelade läget samt uppgifter uppfattats rätt samt att adekvata förberedelser för lösandet av uppgifterna är igång. Matsalen har öppnats av vår husmor och nyvakna ”krigare” kan få en stärkande frukost, så även jag.

Strax därefter kommer rapporterna om att förbanden börjar bli klara att lösa ålagda uppgifter och i gryningen lyfter de första flygplanen. Stöd och förstärkningar förs fram och ytterligare någon tid senare är även dessa klara att avtransporteras.

Framåt lunchtid kan övningsledningen konstatera att målsättningen är nådd och underställda förband samt partners får order att ”Stand Down” samt återgå till ordinarie rutiner. Avvecklingen sker lugnt och ordnat och tidig kväll kan en nöjd övningsledning ”stänga butiken”.

7:e flygflottiljen, Såtenäs Garnison och Såtenäsbasen visade på ett föredömligt sätt att vi är ett insatsförband och en garnison som kan leverera operativ förmåga redan ”Här och Nu”. Med de erfarenheter vi drog under denna beredskapsövning kommer vi nu vässa klorna ytterligare in i försvarsbeslutsperioden och ORG Ny.

Med Flygarhälsning
Marcus ”Mackan” Björkgren
Stf C F7 – Övningsledare

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

 • Rikard Sohlberg 26 november 2015 21:37

  Låter bra!
  Bara en liten språklig kommentar; en amerikan skulle nog säga "Stand down", inte Step down.
  Vpl Fk Sphlberg i Sveriges bästa flygvapen

  • Marcus Björkgren Rikard Sohlberg 12 december 2015 11:04

   Rikard !

   Uppmärksamt - vi rättar.

   //M

 • Mikael Helgesson 26 november 2015 21:59

  Härligt !
  Äntligen får vi återigen största möjliga effekt ur JAS39 flottiljerna. Alla goda ting är tre, 7,17,21 Bra övat :-)

  / Micke

 • Stefan Ungerth 27 november 2015 16:49

  Härligt, då kan jag fortsatt sova lugnt således!

 • Per jönsson 28 november 2015 20:08

  Det är inte utan stolthet att man tillhör ett förband som är så framsynt att man fått med sådan här verksamhet i sitt arbetstidsavtal.

  Det där med baskern får jag nog träna lite till på innan jag känner mig trygg i det plagget. :-)

  Bra jobbat

  / Jön

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *