Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Drygt tio år i Tjeckien

Informationschef, F 7

sgczAllt har som bekant ett slut, så även verksamheten för den svenska supportgruppen för JAS 39 Gripen i Tjeckien. Den 30 september var det dags för avveckling av supportgruppen på Caslav Air Force base. Supportgruppen hade då med olika storlek och innehåll varit på plats sedan april 2005. Från 1 oktober klarar tjeckerna sig själva utan stöd från Sverige på plats.

Från början var de tretton medarbetare, flygtekniker och piloter, som tillsammans med familjer arbetade i Tjeckien. Huvudsakligen var det personal från Flygvapnet, men även personal från Saab och GKN har arbetat i supportgruppen. Personalstyrkan har sedan minskats efterhand som behoven har förändrats. Först minskades styrkan till sju personer, därefter till fem personer och nu under den sista tiden har det bara behövts tre personer i Tjeckien. Under hela tioårsperioden har supportgruppen administrerats av F 7:s Internationella avdelning.

Inledningsvis var det mycket som sköttes den så kallade ”trossvägen”, men efterhand har rutiner etablerats, rutiner som är viktiga både för svenskar och tjecker. Stort arbete har också lagts på att dessa rutiner ska komma till stånd för att alla ärenden ska ta den rätta stabsvägen.

I april firades tioårsjubileet i samband med att övningen Lion Effort gick av stapeln i Tjeckien. Man hade bjudit in samtliga 25 personer som arbetat på plats och det blev ett kärt återseende för många.

Hur har det då varit att leva i Tjeckien under flera år. Det korta svaret är, – Att det fungerat väldigt bra. De flesta svenskarna har bott i staden Pardubice, som ligger ungefär 45 minuters bilresa från basen. I Pardubice har de känt sig vänligt bemötta och det finns ett gott utbud av kultur- och sportevenemang samt affärer som behövs både för nöjesshopping och för det nödvändiga dagliga behovet. Man har också haft god kontakt och gott stöd från den svenska ambassaden när det behövts.

Nu när de tre svenskarna som utgjort de sista i skaran av medarbetare som bemannat supportgruppen i Tjeckien åker hem, så väntar fortsatt drift av Gripen på egen hand för Tjeckiska flygvapnet, något som man inte tror kommer innebära några problem. De tjeckiska kollegorna uppfattas som mycket kompetenta och den nya logistikuppdelningen i Sverige mellan Försvarsmakten och FMV kommer att underlätta arbetet. Även om nu Flygvapnets och Försvarsmaktens engagemang på plats formellt är avslutat så kommer ett litet kontor ändå att finnas kvar på Caslavbasen. Det kontoret kommer att användas av FMV och Saab när de under kortare perioder besöker basen.

Henrik Gebhardt
Informationschef, F 7

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Barbro Andersen 8 oktober 2015 14:03

    där var min man clabbe med att starta upp men han omkom taragist i Thailand 2001

  • Jan Högenberg 15 oktober 2015 13:14

    Intressant att den svenske kaptenen fortfarande står upp efter 10 år, när han pratar med den tjeckiske ingenjören!!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *