Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

TEX 15 -Breda vingar över Norrland

Flygchef Tp84

Foto: Tina Skiöld, RFN


Under en dryg vecka har Flygvapnet övat med taktiskt transportflyg i övre Norrland. Skaraborgs Flygflottilj – F7 har med stöd av ett flertal förband (K3, HKP bataljonen, I19, F21, basbataljonen etc.) genomfört sin årliga slutövning – Tactical Exercise -(TEX) för nya besättningsmedlemmar.

Foto: Tina Skiöld, RFN

 

Foto: Tina Skiöld, RFN

Ett flertal taktiska transportflygplan har under större delen av dygnet övat de förmågor som krävs för nationella och internationella insatser. Både flygplan och besättningar har prövats hårt i alla perspektiv. De har flugit högt, lågt, länge och mycket.

Foto: Tina Skiöld, RFN

 

Foto: Tina Skiöld, RFN

Tp 84 (C-130 Hercules) är ett väl beprövat taktiskt transportflygplan och används av ett flertal länder världen över. Våra grannländer Norge och Danmark använder en modern variant på C-130 kallad C-130J (Sverige har C-130H).       
    Under TEX har bland annat lågflygning, mörkerflygning och fallskärmsfällning övats. Transportflyget övar i sin naturliga roll – på låg höjd, gärna i mörker och flyttar uppdragskritiska förmågor och materiel.

Foto: Tina Skiöld, RFN

 

Som vanligt ligger eldsjälar bakom planering och genomförande. Detta är ett av de roligaste jobb som finns! Nu är det dags för dig eller någon du känner att söka er till oss!
Försvarsmakten: Transportpilot

Länk till 71. Transportflygdivisionen

Nu tar vi ledigt och laddar för nästa uppdrag.
Per Carlemalm
Lokal flygchef Tp84 (C-130 Hercules) och övningsledare flyg TEX-15

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *