På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapnet får ny chef

flygvapenbloggen

Vid en ceremoni i Flygvapnets minneshall den 1 oktober lämnade avgående Flygvapenchefen Micael Bydén över till den nya Flygvapenchefen Mats Helgesson.

Generalmajor Mats Helgesson höll under ceremonin sitt första anförande som Flygvapenchef.

IMG_2773

”Det är en stor ära och ett stort ansvar att ta över uppgiften att vara flygvapenchef. Det är också med stor glädje och ödmjukhet som jag kommer tillbaka till Flygvapnet efter tre bra år på FMV.

Min företrädare har gjort ett fantastiskt jobb och jag lovar göra mitt yttersta för att leva upp till den standarden. Samtidigt är det en stor trygghet att veta att vår högsta chef kan våra frågor och utmaningar.

Det är mer än 30 år sedan jag som ung flygelev för första gången gick in genom grindarna på F5 i Ljungbyhed. Det flygvapen som jag då tog mina första stapplande flygvapensteg i är inte samma flygvapen som vi har idag. Mycket har hänt på 30 år. Många förändringar har skett och både storlek och innehåll i Flygvapnet har förändrats.

Omvärlden har förändrats och förutsättningarna för hela Försvarsmakten har förändrats radikalt i flera omgångar under dessa 30 år.

De senaste årens utveckling i vårt närområde är både allvarlig och oroande. Behovet av ett välfungerande och kompetent Flygvapen är stort och tydligt för alla. Behovet av en välfungerande Försvarsmakt känns för första gången på många år självklar även utanför grindarna.

Det har hänt en hel del i Flygvapnet de senaste tre åren och även om jag följt utvecklingen noga så kommer jag lägga stor kraft på att snabbt sätta mig in i läget för krigsförbanden, produktionsenheterna och staberna. Räkna med många frågor och många besök i verksamheten.

Förändring och anpassning till nya förutsättningar ligger i Flygvapnets gener. Teknik, taktik och innovationer finns i och är en mycket stor del av hela vår historia. Innovation och ett innovativt förhållningssätt är viktigt för mig. Innovation det är för mig lika mycket metod och taktik som det är teknik, även om det ofta varit tekniken som taget första steget in i en ny utvecklingsriktning. Innovation och utveckling är en resa som aldrig tar slut. Resan går olika fort under olika perioder men den tar aldrig slut. . Det gäller att ha ständig koll på var man är nu, varifrån man kommer och var någonstans man vill vara i morgon.

Avslutar man utvecklingsresan så är man med största sannolikhet tvåa när det gäller. Det är viktigt att vi alltid ska kunna vara riktigt vassa och farliga för en potentiell motståndare.

Nyckeln till framgång på förändringsresan är Flygvapnets personal. Kompetent, erfaren och lagarbetande personal gör det möjligt att vara så bra som vi måste vara.

Duktiga medarbetare, bra chefer och modernt ledarskap är viktiga faktorer för att ge oss chansen att prestera på den höga nivå som våra uppgifter kräver. Frivilliga inklusive hemvärn, deltidstjänstgörande och heltidstjänstgörande behövs alla för att Flygvapnet skall fungera.

Över tid har också de för mig mest fundamentala uppgifterna för Flygvapnet varit mer eller mindre konstanta:

  • Luftförsvara
  • Genomföra offensiva insatser
  • Genomför luftburna transporter
  • Inhämta underrättelser och bearbeta dessa

Allt detta skall kunna utföras självständigt, tillsammans med andra och alltid i en operativ kontext där vi samverkar med övriga försvarsgrenar.

Detta skall vi kunna göra idag och det skall vi kunna i morgon.

Hög beredskap och hög tillgänglighet är adelsmärken som vi skall vårda i Flygvapnet.

Flygvapnet vilar på tre pelare Ledningssystemen, bassystemet och flygsystemen. Alla tre pelare måste vara jämnstarka och i balans för helheten skall kunna leverera.

För flygvapnet är uttrycket ”kedjan är inte starkare än svagaste länken” extremt tydligt. Lagarbete är helt nödvändigt och absolut avgörande.

Att bibehålla och vårda vår välfungerande säkerhetskultur är avgörande för vår framgång. En lärande organisation med förmåga till förebyggande flygsäkerhetsarbete och verksamhetssäkerhetsarbete i allmänhet kommer vara något som jag prioriterar.

Detta innebär att vi i Flygvapnet skall ha bland annat:

  • Dugliga förband med hög tillgänglighet
  • Kompetent personal
  • Säker verksamhet
  • En innovativ anda
  • Lagarbete

Detta skall åstadkommas med god planering, vård av och omsorg om vår personal och materiel samt genomtänkt utveckling.

Den produktion av flygvapenförband och flygvapenförmågor som jag ansvara för kommer kännetecknas av helhetstänk, hög beredskap i kombination med långsiktighet, väl underbyggda beslutsunderlag, järnkoll på kostnadsutveckling och framför allt klok hushållning med de tillgängliga resurserna.

De kommande åren kommer ställa mycket höga krav på mig, på er, på Flygvapnet och hela Försvarsmakten. Jag lovar er att jag kommer göra mitt yttersta för att vi tillsammans skall lyckas.

Jag är glad och tacksam över att ha fått chansen leda Flygvapnet. Jag ser fram emot många spännande och utmanande år med intressanta uppgifter.”

Mats Helgesson, Flygvapenchef

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *