Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

F 17 övar i Baltikum

kentloving

F 17 deltar i BRTE, Baltic Region Training Event.

JAS 39 Gripen uppställda på flygbasen Siauliai, Litauen

JAS 39 Gripen uppställda på flygbasen Siauliai, Litauen. Foto: Thomas Mårtensson/Försvarsmakten

BRTE är en internationell övningsserie som syftar till att öva flygförband som deltar i den luftövervakning som Nato upprätthåller i Estland, Lettland och Litauen. Sverige deltar i syfte att öka förmågan till internationellt samarbete i fredsfrämjande insatser.  Inom ramen för BRTE genomförs övningar tre gånger per år.

bild

Rote Eurofighter under BRTE. Foto: Försvarsmakten, taget från JAS 39 Gripen

F 17 deltar med fyra JAS 39 Gripen och övningen pågår under två dagar. Eftersom F 17 ligger där det ligger så utgår vi ifrån F 17 men landar i Siauliai i Litauen båda dagarna. Detta innebär att kostnaden för övningen ligger inom ordinarie verksamhetspengar.

  • Det är en viktig övning som ger oss en hel del erfarenheter såsom att samarbeta med andra flygplantyper med andra prestanda, säger Jörgen Axelsson divisionschef. Vi hoppas och tror att vi kan ge motsvarande till de andra nationerna, fortsätter Jörgen.

De länder som deltar är: Sverige, Finland, Tyskland, Ungern, Norge, Polen, USA, Storbritannien och Litauen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Richard 13 oktober 2015 16:50

    Det där är väl inte en rote Eurofighter? Jag ser en JAS 39 och en Eurofighter, eller har jag uppfattat "Rote Eurofighter" fel?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *