Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte LSS och Uppsala garnison

Mats Gyllander

Försvarsminister Peter Hultqvist byte sköld med C LSS överste Anders Persson

Försvarsminister Peter Hultqvist bytte sköld med C LSS överste Anders Persson

Peter Hultqvist genomförde ett förbandsbesök på Uppsala garnison under fredagen den 13 februari.

Försvarsministern fick inledningsvis en övergripande genomgång om Luftstridsskolans uppgifter och organisation av chefen för Luftstridsskolan.
Därefter följde en föredragning om utvecklingen inom flygstridskrafterna av överstelöjtnant Mikael Herre från Utv Luft.
Efter det presenterades insatsförbandet Strilbataljonen. Bataljonchefen, överstelöjtnant Magnus Tillby beskrev först sitt förbands historia där man varit ständigt insatt dygnet runt sedan 1952. Detta med anledning av dåtidens ökade spänning i Östersjön och nedskjutningen av DC 3:an och Catalinan.
Med förändringen av läget i vår omvärld läggs åter fokus på nyttan av att ha en hög förmåga att kontrollera svenskt territorium med angränsande delar.

Dialogen efter föredragningarna fokuserades sedan på vilka utmaningar LSS och flygstridskrafterna står inför i ett framtida tidsperspektiv.

– Om ni skulle önska en prioritering i den kommande inriktningspropositionen från ert perspektiv, vad skulle det då vara, frågade Peter Hultqvist.

Svaret innehöll flera saker men det som sågs som särskilt viktigt var att prioritera utvecklingen av flygbasorganisationen samt att tidigt kunna få förvarning bland annat genom vårt flygande radarspaningssystem, ASC 890.

Medföljande i försvarsministers delegation fanns förutom hans adjutant hans pressekreterare, en tjänsteman som är politisk sakkunnig, en handläggare flyg inom enheten för militär förmåga och insatser och en tjänsteman från enheten för samordning av försvarsunderrättelse frågor.

Vid den efterföljande lunchen lämnade C LSS över delegationen till överste Anders Stenström som är chef för FM UndSäkC, där besöket fortsatte under eftermiddagen.

Försvarsministern var väldigt nöjd med dagens program och han tog med sig en hel del nyttig information tillbaka till sitt departement.

Mats Gyllander
Informationschef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *