På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Årsavslutning, rymden och 10 000 flygtimmar

flygvapenbloggen

Torsdagen den 11 december var det dags för Michael Cherinet, flottiljchef på F 7 att summera 2014. Huvuddelen av flottiljens personal, och även personal från andra delar ur garnisonen hade samlats i en av flottiljens hangarer. Tillsammans blev vi till slut nästa 700 personer.

På programmet stod sedvanligt uppmärksammande för nit och redlighet och årets idrottare. Just årets idrottare kan vara värt någon rad extra eftersom vi på F 7 har en idrottare av yppersta världsklass. Flygteknikern Linda Olofsson, som förutom att vara just det, även är en gevärsskytt i världseliten. Hon är så pass skicklig att Sveriges olympiska kommitté stödjer henne, vilket innebär att de tror att hon har möjlighet till en topp tio placering vid OS. Att Linda med sina internationella resultat skulle bli årets idrottare får man betrakta som en lågoddsare.

I år hade vi också äran att får uppmärksamma en bedrift av det lite ovanligare slaget. Roland Lawrenz har sedan han började som flygmaskinist på Tp 84 hunnit med att flyga inte mindre än 10 000 timmar. Ja, ni läste rätt. Roland har tillbringat nästan 5 arbetsår i luften. På frågan vilket uppdrag han minns mest svarade han lite skämtsamt: Det uppdraget när jag passerade 10 000.

En del föredrag blev det som brukligt är också. Per Carlemalm, chef för Tp 84 styrkan som precis kommit hem från Mali höll ett föredrag om verksamheten och förutsättningarna där. Avslutningsvis så höll Ella Carlsson Sjöberg från Högkvarteret ett mycket intressant föredrag om hur rymddimensionen påverkar oss. För den som inte vet vem Ella är så kan en kort förklaring vara på sin plats. Ella har innan hon doktorerade inom rymdteknikområdet bland annat ett förflutet som flygtekniker på F 7. Numera arbetar hon som sagt på Högkvarteret med rymdfrågor. Hennes föredrag manade sannolikt till en del eftertanke hos många.

Nu blickar vi framåt mot ett nytt år. Ett år fyllt av nya och kanske också en del gamla utmaningar. Bland mycket som ska genomföras nästa år är Försvarsmaktens flygdag 2015. Ett jätteevenemang, och en utmaning utöver det vanliga.

DSC_8452

 

Henrik Gebhardt

Informationschef, F 7

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *