På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Svenska flygvapnet på flyguppvisning i Schweiz

Louise Levin

Schweiz firar att Flygvapnet fyller 100 år. Även de Schweiziska uppvisningsgrupperna har jubileum. Uppvisningsgruppen ”Patrouille Suisse”, som nu flyger F-5 Tiger, fyller 50 år i år. PC-7 Team (propeller) fyller 25 år.

EURAC ( Europeian Air Chiefs) har möte i Schweiz denna helg och de har under lördagen besökt AIR 14.

Flygdagen pågår under två helger, där vi deltar i den andra helgen. Det är ett mycket stort intresse för denna flygdag och första helgen var det 160 000 besökare. Under lördagen har det varit över 110 000 besökare och det väntas ungefär lika många i dag söndag.

AIR 14 har haft mycket tur med vädret denna helg, 25 grader och strålande solsken och det förutspås att bli samma väder även i dag.

air14_sv_jas

Uppvisningspiloten Stefan Kaarle flög en träningsuppvisning på fredag. Denna träning övervakades av arrangören och är ett krav för att få flyga på den riktiga uppvisningen på lördag och söndag. Sverige har haft turen att få delta på flyguppvisningen både på lördag och på söndag. Lördagens uppvisning var mycket lyckad och fick mycket beröm från flera av Europas flygvapenchefer. Den goda planeringen inför resan till Schweiz har gjort att allting har fungerat mycket bra fram till dags dato.

Den svenska kontingenten består av totalt 25 personer och 3 Jas 39 Gripen. Ett av flygplanen används för statisk display och de två andra är ordinarie samt reservflygplan för flyguppvisningen. Nerresan till Schweiz skedde torsdagen den 4 september och återresan sker i morgon. Markpersonalen transporterades ner med en svensk C-130 Hercules och återresan sker med en C-17 från HAW, som är baserade på Papa AFB i Ungern.

Arrangemanget är otroligt väl planerat och genomförandet känns väldigt professionellt. Stefan, som har varit uppvisningspilot i flera olika flygplantyper sedan 1999 säger att AIR 14 är en av de bäst planerade uppvisningarna han någonsin deltagit i.
Det är mycket väl renommerade flygplan och uppvisningsgrupper som deltar i AIR 14. Ett axplock ur deltagarlistan är: RAF Typhoon, RNLF och grekisk F-16, fransk Mirage, svensk Jas 39 Gripen samt uppvisningsgrupperna Red Arrows, Frecche Tricolori och Patrouille Suisse. Dessutom har ett flertal historiska och moderna civila flygplan deltagit.

air14_patouille suisse

Patrouille Suisse (Schweiz).

air14_frecche tricolori

Frecche Tricolori (Italien).

air14_airbus 330 swiss air i formation med patrouille suisse

Airbus 330 från Swiss Air i formation med Patrouille Suisse.

air14_aribus 380
Airbus 380 ur Air France.

Jörgen Marqvardsen, Kontingentschef

Länk till officiella sidan för AIR 14.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *