På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sorg och glädje

flygvapenbloggen

I dagarna tre har jag varit på F7. Inledningsvis för att genomföra förbandsbesök, via ett Gripenseminarium för att avsluta med deltagande vid det Anhörigforum som jag skrev om på bloggen i september i fjol.

Parkmässen

Parkmässen F7, lördag morgon 13 september

Förbandsbesök
Tillsammans med Flygtaktisk chef, brigadgeneral Gabor Nagy, har jag genomfört förbandsbesök vi Hkpflj och F7 den gångna veckan. Förbandsbesöket vid F7 inleddes med en personalsamling. Därefter genomfördes en rad möten med medarbetare ur LSS Strilbataljon, MSK Flyg, 26.Fbaskomp, Transport och Specialflygenheten (TSFE), 2.Fukomp samt med de fackliga representanterna. Jag konstaterar att stämningen överlag är riktigt positiv och att verksamheten bedrivs mot fastställda mål, till och med över de mål som gällde vid ingången av verksamhetsåret och som justerats mot ökad ambition.

Gripenseminarium
Gripenseminariet under rubriken ”A Human factors Perspective on Gripen HMI Design” samlade Gripenpiloter inte bara från Sverige utan också från Ungern och Tjeckien. På kvällen genomfördes sedvanlig ceremoni med introduktion i Gripenorden för de yngsta piloterna.

Anhörigforum
Mötet för anhöriga till beättningsmedlemmar som förlorat livet i samband med flygtjänst i försvaret startade på fredag kväll. Initiativtagaren Marianne Reuterdahl Hernblad, tillsammans med stödpersoner och några av de anhöriga samlades då för middag på Parkmässen. Själva mötet startade under lördag förmiddag och genomfördes i Gripencentrum. Omkring femtio personer, anhöriga och stödpersoner, deltog.

Jag fick förmånen att inleda mötet. Min presentation inleddes med en kort redovisning av Flygvapnet idag. Det kändes relevant mot bakgrund av att de flesta närvarande förlorade sina anhöriga då FV var betydligt större än idag.

Tyngdpunkten av presentationen ägnade jag åt mina erfarenheter från Rydhaveriet den 11 september 2007 samt från bärgningen av Furir Stig Carlssons kvarlevor tidigare i år. Jag gav mina personliga reflektioner kring förlusten av en anhörig, så långt det nu är möjligt för mig som personligen varit förskonad från denna upplevelse. Att leda i kris och att hantera människor i kris, vilka förlorat en anhörig, försökte jag också belysa. Det är uppenbart att vi idag vet mer om vad människor i kris behöver och vi har helt andra verktyg och resurser än vad som var fallet tidigare. Kamrater och kollegor har dock genom alla tider gjort sitt bästa för att hjälpa och stödja. Det är en naturlig del av kamratskapet i FV och dess själ. För mig är det uppenbart att alla de som offrat sitt liv i flygtjänsten, alla de vars namn finns återgivet på väggen i FV Minneshall, har präglat vår verksamhet och vår anda mer än vad vi kanske förstår.

Boken

Göran Jacobssons nya bok med berättelser av anhöriga

I samband med Anhörigforum presenterade Göran Jacobsson en ny bok som baseras på en rad berättelser från anhöriga till de vi förlorat. Titeln på boken är ”Minnen av dem som aldrig kan glömmas”. Göran, som är mycket intresserad av flyg i allmänhet och människorna i de flygande systemen i synnerhet, har skrivit flera böcker bland annat boken om Fältflygarna. Berättelserna i den nya boken är personliga och mycket gripande.

Jag är mycket tacksam för initiativet till Anhörigforum. Det stod klart för mig att det fanns ett behov av detta redan när jag hörde talas om det förra året. Det fick jag bekräftat i samband med mötet. Det var en känsloladdad sammankomst, personliga möten med mycket värme. Jag tror och hoppas att detta var ett första möte som kommer att följas av flera. Om det blir så kommer jag att verka för att FM ger fortsatt stöd för ett genomförande, gärna tillsammans med Veteranförbundet likt denna gång. Tack alla inblandade för ett viktigt och trevligt evenemang.

Micael Bydén
Flygvapenchef

Anhörigforum Initiativtagare
Marianne Reuterdahl Hernblad,
Catharina Theisen
Linda Wahlund

Stödpersoner
Thorbjörn Engback
Sven Hammarberg
Alf Ingesson Thoor
Göran Jacobsson
Lena Jacobsson
Micael Nilsson (”Micke NIS”)
Leif Nordin
Ulf Nylöf
Anders Ramnerup/Veteranförbundet
Bert Stenfeldt
Gunnar Ståhl

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Magnus Billestedt(Webmaste för F 9 sidan) 21 september 2014 17:51

    Väldigt fint initiativ

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *