På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Multinationell stabsövning i Enköping

Louise Levin

Om drygt tre månader står Expeditionary Air Wing, EAW, i beredskap – redo för att göra en insats för EU. För att nå upp till de krav som ställs krävs det en hel del förberedelser och träning.

IS14-Enköping-Gruppbild-900px
Från vänster Peter Cauwenbergh (Chef Expeditionary Air Wing), stabschef Niclas Magnusson, Claes Bernander (Ställföreträdande chef Expeditionary Air Wing).

Just nu befinner sig delar av EAW på en multinationell stabsövning på ledningsregementet i Enköping. Övningen, Illuminated Summer syftar främst till att träna (F)HQ, Force Headquarter. Det är det är de som leder stridsgruppens operationer i insatsområdet.

Men Expeditionary Air Wing tar även tillfället i akt.

– Vi stödjer (F)HQ i övningen men övar samtidigt vår egen ledning. Vi jobbar framförallt med stabens interna arbete, säger stabschefen Niclas Magnusson.

EAW består av flera förband och vikten av att öva är då väldigt centralt.

– Med tanke på att det är ett tillfälligt sammansatt förband så är den här typen av övningar extra viktiga för att förbandet ska fungera vid en insats.

I november kommer hela stridsgruppen Nordic Battlegroup att träna tillsammans i en slutövning.

Helene Nyberg
Public Affairs Officer, EAW

– Expeditionary Air Wing är flygvapnets samlade förmågor i Nordic Battlegroup –

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *