På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flottiljen tilldelades ny fana

Louise Levin

DSC_2871-fix

Gösta von Porat mottog F 21 första förbandsfana 1944 och i dag mottog Fredrik Bergman flottiljens andra förbandsfana i historien. Mellan dem har 19 flottiljchefer passerat.

I dag överlämnade H.M. Konung Carl XVI Gustaf en ny fana till Norrbottens flygflottilj vid en högtidlig ceremoni.

– Det är med glädje jag ser er samlade här idag för att vidmakthålla och utveckla de traditioner som finns i Försvarsmakten. En sådan tradition är att erhålla ett nytt fälttecken, säger Kungen.

DSC_2794

2:a flygbasbataljonen uppställd för ceremonin.

I strålande solsken fick flottiljchef överste Fredrik Bergman motta den nya fanan av H.M. Konung Carl XVI Gustaf under en högtidlig ceremoni. Flottiljens personal, inbjudna gäster och Arméns musikkår var prydligt uppställda för att bevittna detta historiska ögonblick.

DSC_2821 DSC_2826

Ceremonin startade med att flottiljchefen beordrade personalen i ”Givakt”. Strax därefter flög en rote Jas 39 Gripen över innan Kungen intog sin position i talarstolen.

– Det är med stor ödmjukhet och stolthet som jag i dag mottagit vår nya förbandsfana. Vi ska som Kungen sa i sitt tal – i alla skiften ära och hedra den, säger flottiljchef Fredrik Bergman.

Gamla fanan utsliten

Det är 70 år sedan F 21 fick sin nuvarande fana. H.M. Konung Gustaf V överlämnade den 17 september 1944 fanan till dåvarande Kungliga Norrbottens flygbaskår (F 21). Överlämnandet skedde på F 8 i Barkarby och mottagare var flygbaskårens chef, överste Gösta von Porat.

Anledningen till att F 21 tilldelas en ny förbandsfana är att den nuvarande har med åren blivit så sliten att den sedan några år är utdömd och inte möjlig att restaurera till ett skick så att den kan användas vid ceremoniella tillfällen. Som traditionsbärande förband av tidigare nedlagda flottiljer tillkommer på den nya fanan traditionsarv från Jämtlands flygflottilj (F 4) och Hälsinge flygflottilj (F 15) i form av respektive läns vapenbilder. Luleås stadsvapen, de korslagda nycklarna återfinns även i den nya fanan.

DSC_2837

 

DSC_2926

DSC_2935-fix

Kungen genomför inspektion av förbandet.

 

DSC_2765

För musiken stod Arméns musikkår.

– Ett fälttecken bidrar till identitet med förpliktigar också. Jag hoppas F 21 kommer få mycket glädje i lång tid framöver med den nya fanan, avslutar Kungen.

Fakta

Processen med framtagandet har varit omfattande. Armémuseum fick uppdraget att tillverka fälttecknet (fanan). Kristina Holmgård, heraldisk konstnär, tolkade den heraldiska beskrivningen av fanan som godkändes av Högkvarteret. Det exklusiva hantverket är utfört av konstbrodöser från underleverantör Handarbetets Vänner.

DSC_2818

DSC_2779

 

DSC_3055

DSC_3048

Fredrik Bergman var den första att fästa fanan vid fanstången genom att spika ner tännlikor. Här visar han även de sista som han spikade ner. Däremellan spikade personal ur olika personalkategorier ner de övriga tännlikorna vid en fanspikningsceremoni som genomfördes på Armémuseum tidigare i år.

DSC_3064

Från Kamratföreningen F 21 deltog bland annat Margit Eriksson och Carin Granbacke. Här tillsammans med flottiljchef Fredrik Bergman.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *