På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Enkelt att jobba när det känns att man gör skillnad”

flygvapenbloggen

 

10
Helikopter 10 hjälper till med brandbekämpning från luften. Foto: Marcus Åhlen/Combat Camera/Försvarsmakten.

I snart två veckor har Försvarsmakten befunnit sig i Västmanland med bland annat helikoptrar för att hjälpa till i släckningsarbetet av den stora skogsbranden. Tre till fyra Helikopter 10 har hjälpt till med vattenbombning från luften, tre Helikopter 16 har funnits på plats för rekognoscering och ytterligare tre i beredskap för eventuell evakuering. Utöver det har en till två Helikopter 15 använts till rekognoscering, dokumentation av området och fotografering av nerbrända byggnader och bostadshus.

-Huvuddelen av vår personal har frivilligt avbrutit ledighet och semester för att hjälpa till i denna katastrof. Personal från norr till söder har jobbat kvällar, nätter och helger. Allt detta för att skapa förutsättning för våra besättningar att bekämpa branden och stödja räddningsledaren med bland annat transporter och rekognoscering i området. Jag är stolt och imponerad över personalens vilja och engagemang, säger Ulf Landgren chef Helikopterbataljonen.

Helikopterflottiljen har haft cirka 150 personer engagerade i arbetet, både vid de ordinarie arbetsplatserna i Luleå, Linköping och Ronneby men också på plats i Västmanland. Helikopter 10 som var utrustad med brandtunnor har under insatsen sammanlagt kommit upp i nästan 200 flygtimmar och fällt drygt 8 miljoner liter vatten i brandområdet.

På plats i Ramnäs har det under vissa perioder även funnits en Helikopter 15 utrustad med avancerade kameror som kan användas dels för dokumentation av skadorna men också för att kunna upptäcka eventuella brandhärdar med värmekamera.

– Rent flygmässigt har den största utmaningen varit den dåliga sikten. Att på låg höjd flyga i brandrök är svårt, men Helikopter 16 är en grym helikopter, det är egentligen vi som sätter begränsningarna. Vid den här typen av insats skärper man dock till sig, det spelar ingen roll om man är utomlands eller hemma, det blir enkelt att jobba när man känner att man gör skillnad, säger Kent Jonsson, pilot Helikopter 16.

Kent deltog också under evakueringen av fem stycken skogsarbetare förra måndagen.

-De hade flytt undan elden och befann sig ute i en sjö när jag och min besättning kom till deras undsättning.  Det är ett tillfälle jag kommer att minnas länge. Jag tror inte att de hade klarat sig om vi inte hade plockat upp dem, säger Kent.

I luftrummet över branden opererade inte bara de militära helikoptrarna utan där fanns också ett antal civila helikoptrar och flygplan. För att leda, planera, koordinera och samordna all denna flygtrafik har Helikopterflottiljen över tiden haft ett antal flyg- och luftrumssamordnare på plats hos räddningsledningen i Ramnäs. En av dem är Niklas Ekstrand, som till vardags är Flygchef för Helikopter 14 på Helikopterflottiljen i Linköping.

– Det har varit väldigt mycket trafik i luften samtidigt och dessutom dålig sikt, både på grund av brandrök men också den låga molnbasen vissa dagar. Min uppgift har varit att se till att alla dessa flygplan och helikoptrar har kunnat operera tillsammans på ett säkert sätt.  I vanliga fall, under övning, hade den här typen av uppgift krävt lång planering men det har fungerat bra ändå tycker jag. Alla aktörer insåg snabbt värdet av samordning och vi kom tidigt överens.

Under tisdagen, 13 dagar efter att den första helikoptern fanns på plats avslutades brandinsatsen med Helikopter 10 och samtliga av dessa har nu återvänt hem till sina respektive skvadroner. Tre Helikopter 16 finns till räddningsledarens förfogande ett par dagar till. Under onsdagen kommer Försvarsmaktens helikoptrar, på räddningsledarens begäran, att genomföra en flygning med de familjer som förlorat sina hem i branden.

bild 1 (2)
En Helikopter 10 från 1.skvadronen i Luleå lyfter från Västerås flygplats med en brandtunna. På plattan har just en Helikopter 16 landat in. Foto: Anna Lindh/Försvarsmakten

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *