På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Svenska köttbullar i England

flygvapenbloggen

TU JAS på väg mot England

TU JAS på väg mot England

Den andra juni lämnade sex stycken JAS39 ett försommarvarmt Malmen utanför Linköping. Målet var Coningsby i Storbritannien. Efter att ha lufttankat från vår svenska TP84 över Skagerak styrde flygplanen mot sydväst. De landade i Coningsby efter knappt två timmars flygning och togs emot av svenska tekniker som anlänt med TP84 tillsammans med bevakningspersonal.

Luftstridsskolans taktikutvecklingssektion för JAS39 (TU JAS) genomför under vecka 23-24 en övning i Storbritannien tillsammans med 41’st Test and Evaluation Squadron på Royal Air Force flygbas, Coningsby. 41 Squadron opererar flygplantyperna Typhoon och Tornado och är TU JAS brittiska motsvarighet avseende taktikutveckling för dessa flygplantyper.

Syftet med kampanjen, som av britterna givits namnet ”EXERCISE MEATBALL” är att evaluera Gripens luftförsvarsförmåga mot Typhoon med särskilt fokus på närstridsförmåga och nyttjande av hjälmdisplay (HMD, Helmet Mounted Display). HMD är ett system som gör att piloten kan nyttja sin närstridsrobot fullt ut. Genom att vrida huvudet kan man med detta system sikta på avsett mål även långt ut åt sidan.

Kampanjen är en del av den OPEVAL (Operationell Evaluering) som TU JAS gör av Gripen version 19 block tre.

Den svenska kontingenten består av piloter, flygingenjörer och uppdragsexpertis ur TU JAS samt tekniker ur TU BAS, samtliga placerade i Linköping. Dessutom ingår tekniker ur Försvarets Materielverks Test och Evalueringsenhet i Linköping samt ur F7 och en bevakningsdetalj ur Luftstridsskolan i Uppsala. Totalt deltar 35 svenskar i övningen.

Efter en lång dag fylld av genomgångar, upprättande av system, samverkan med de brittiska värdarna och omhändertagande av flygplan ser vi med tillförsikt fram emot två innehållsrika veckor. Nu ska vi steka köttbullar.

Övlt Mattias Hansson
C TU FLYG
Kontingentschef

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Benny Karlsson 13 juni 2014 20:02

    Så som Jörgen Hägg skriver att han och F7 tog hand om alla flygplan i England. Och att det var TU-BAS koncept att åka med så lite materiel till England. Stämmer det?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *