På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rekordmånga meteorologer i Ljungbyhed

flygvapenbloggen

Inte vid något tidigare tillfälle har 86 militära meteorologer, yngre såväl som äldre, samlats på ett och samma ställe i historien. Men den 8 och 9 maj, 2014, hände det som tidigare aldrig har inträffat. I Ljungbyhed samlades dessa båda dagar meteorologer, från nutid och dåtid, på en plats med mycket långa militära anor tillbaks till i slutet på 1600-talet. Två av deltagarna fyller i år 86 år!

Torsdagen inleddes med en näringsrik och god lunch i före detta Krigsflygsskolans matsal tillsammans med före detta och nuvarande kollegor i en trevlig anda. Under eftermiddagen genomfördes flera föredrag av historisk karaktär med försvarsmaktens vädertjänst i centrum. Om FM Vädertjänstens historia går att läsa på annat håll i detalj (www.fht.nu/Dokument/Flygvapnet/flyg_publ_dok_milvader_1900.pdf) men några axplock bör här göras eftersom den militära vädertjänstens historia innehåller flera stora och viktiga vägskäl som är väl värda att nämna.

Få känner till att försvarsmaktens vädertjänst var först i världen med att operativt producera numeriska väderprognoser. Tekniska högskolan i Stockholm hade 1953 utvecklat matematikmaskinen BESK och letade efter praktiska användningsområden. Framsynta medarbetare och chefer och lite slump ledde då till att man valde att satsa på ett försök i samband med flygvapenövningen 1954. Således ett 60-års jubileum i år! Därmed kom svenska flygvapnet att vara först i världen med att operationellt utnyttja numeriska väderprognoser.

 

Met1Under eftermiddagen genomfördes också en fotografering för att föreviga stundens allvar med att samla de rekordmånga försvarsmeteorologerna. I samband med fotograferingen fick vi ett populärt besök av Per Cederqvist och hans Spitfire. Uppvisningen var till allas belåtenhet, och var dessutom en överraskning för de flesta. Efter landningen fick vi som besökare möjlighet att stifta närmare bekantskap, på nära håll, med denna mycket unika flygfarkost och tala med piloten.

Met2

Senare på kvällen samlades alla återigen för att tillsammans äta middag ackompanjerat av många tal och skrönor. Nästa år är det 70 år sedan de första försvarsmeteorologerna utexaminerades på Ljungbyhed så historierna var många och lite ”välkryddade”. Flygvapenchefen hade på något vis fått nys om denna tilldragelse och hade skickat en mycket personlig, uppmuntrande och rörande hälsning. Mycket uppskattat av de församlade!

Dag nummer två var det ett tappert gäng som samlades efter att ha intagit en stärkande frukost i matsalen efter en eller i varje fall en halv natts sömn. Föredragen fortsatt i god anda och under förmiddagen redovisades bland annat det nya utbildningssystemet och den moderna meteorologens arbetsmiljö.

Vi fick också tillfälle att lyssna på Bertil Larsson, från Ljungbyhed, som med inlevelse berättade om alla sina expeditioner till Arktis i meteorologins och statens tjänst. Bertil var för övrigt den person som initierade mötet och som drog det största lasset för att det skulle vara möjligt att genomföra mötet.

En medarrangör och tillika den som tillhandahöll lokalerna för föredragen, rektor för TFHS (Trafikflygarhögskolan) Mikael Johansson, presenterade skolans verksamhet.

Innan dagen avslutades hann vi med ett möte på museet i Ljungbyhed som bland annat visade på en unik samling uniformspersedlar från långt tillbaks i tiden och förstås en del väderinstrument. Fredagen avslutades med en vandring i Skäralid i full grönska, så grönt kan det bara bli i Skåne på våren strax efter lövsprickningen!

Vi som deltog dessa två dagar hoppas på att snart få återse denna trevliga skara nya, gamla och före detta meteorologkollegor. Tack Bertil Larsson, Ljungbyhed, och övriga arrangörer

Met3

/Michael Hansson

 

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *