På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vapensystemkurs sjömålsbekämpning genomförd

flygvapenbloggen

Under vecka 20 avslutades årets första Vapensystemkurs JAS39 med tema och inriktning på sjömålsbekämpning med sjömålsrobot 15. Kursen kallas med internationella termer GWIC, Gripen Weapons Instructor Course, och syftar till att utbilda experter inom Gripens vapen- och sensorsystem. Just denna kurs var inriktad mot sjömålsförmåga men framtida kurser kommer inriktas mot andra förmågeområden. Kursen påbörjades redan under förra året men slutfördes i förra veckan under övningen SWEFINEX vilket är en samövning mellan marina förband och flygförband.

Deltagare under kursen var förare ur samtliga stridsflygdivisioner samt planerings- och utvärderingsofficerare ur divisionernas MSE (Mission Support Element). Deltagarna har genomfört kursen i tre olika steg med utgångspunkt i djupgående teoretisk utbildning. Detta följdes sedan upp av flygning i simulator och avslutades nu med riktiga flygningar i samverkan med andra flyg- och marina förband.

Vapenssystemkurser har tidigare funnits i flygvapnet men har under de senaste åren helt försvunnit av olika skäl. Ambitionen är nu att återta den kunskap och förmåga vi en gång haft inom stridsflygdivisionens alla förmågor samt utveckla den ytterligare för att sprida vidare till kommande generationer.

Gripen redo för uppdrag med full last! Foto: Mikael Olsson

Gripen redo för uppdrag med full last! Foto: Mikael Olsson

Samtliga deltagare i kursen efter avslutad flygning. Numera flygvapnets experter på sjömålsbekämpning med Rb15! Foto: Henrik Gebhardt F7

Samtliga deltagare i kursen efter avslutad flygning. Numera flygvapnets experter på sjömålsbekämpning med Rb15! Foto: Henrik Gebhardt F7

Kursdeltagarna kan numera stolt bära detta märke! Foto: Mikael Olsson

Kursdeltagarna kan numera stolt bära detta märke! Foto: Mikael Olsson

Slutligen vill jag passa på att tacka alla som hjälpt till att planera och genomföra kursen och givetvis till alla deltagare som lagt grunden till stridflygdivisionernas utveckling avseende sjömålsförmåga.

 Mikael Olsson, C TU JAS

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *