Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vapensystemkurs sjömålsbekämpning genomförd

FVI Sekreterare

Under vecka 20 avslutades årets första Vapensystemkurs JAS39 med tema och inriktning på sjömålsbekämpning med sjömålsrobot 15. Kursen kallas med internationella termer GWIC, Gripen Weapons Instructor Course, och syftar till att utbilda experter inom Gripens vapen- och sensorsystem. Just denna kurs var inriktad mot sjömålsförmåga men framtida kurser kommer inriktas mot andra förmågeområden. Kursen påbörjades redan under förra året men slutfördes i förra veckan under övningen SWEFINEX vilket är en samövning mellan marina förband och flygförband.

Deltagare under kursen var förare ur samtliga stridsflygdivisioner samt planerings- och utvärderingsofficerare ur divisionernas MSE (Mission Support Element). Deltagarna har genomfört kursen i tre olika steg med utgångspunkt i djupgående teoretisk utbildning. Detta följdes sedan upp av flygning i simulator och avslutades nu med riktiga flygningar i samverkan med andra flyg- och marina förband.

Vapenssystemkurser har tidigare funnits i flygvapnet men har under de senaste åren helt försvunnit av olika skäl. Ambitionen är nu att återta den kunskap och förmåga vi en gång haft inom stridsflygdivisionens alla förmågor samt utveckla den ytterligare för att sprida vidare till kommande generationer.

Gripen redo för uppdrag med full last! Foto: Mikael Olsson

Gripen redo för uppdrag med full last! Foto: Mikael Olsson

Samtliga deltagare i kursen efter avslutad flygning. Numera flygvapnets experter på sjömålsbekämpning med Rb15! Foto: Henrik Gebhardt F7

Samtliga deltagare i kursen efter avslutad flygning. Numera flygvapnets experter på sjömålsbekämpning med Rb15! Foto: Henrik Gebhardt F7

Kursdeltagarna kan numera stolt bära detta märke! Foto: Mikael Olsson

Kursdeltagarna kan numera stolt bära detta märke! Foto: Mikael Olsson

Slutligen vill jag passa på att tacka alla som hjälpt till att planera och genomföra kursen och givetvis till alla deltagare som lagt grunden till stridflygdivisionernas utveckling avseende sjömålsförmåga.

 Mikael Olsson, C TU JAS

 

 

 

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *