Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mission completed, välkomna hem!

lassejansson

Sista HKP16 lastas i Afghanistan

Sista HKP16 lastas i Afghanistan

Nu har våra sista medarbetare kommit hem från Afghanistan till Linköping och Helikopterflottiljen. Efter drygt tre år i långvarig insats avslutar vi nu uppdraget att för International Security Assitance Forces (ISAF) upprätthålla MEDEVAC beredskap och genomföra trupp och materiel transport. Superpuma (Hkp10) och Blackhawk (Hkp16) i all ära men de riktiga hjältarna i sammanhanget idag är Peter, Anna, Sara, Markus, Robert, Jonas, Lars och alla andra människor som under alla år gjort den här insatsen möjlig. En insats som bygger på ett ständigt lagarbete där den sammantagna kompetensen skapat framgång och varit grunden till den unika bedrift som nu avslutas.

 

Utmaningarna på vägen har varit många. För att nämna några så har omfattande modifiering och anpassning av Hkp 10 genomförts, nytt helikoptersystem (Hkp16) har anskaffats och införts på rekordtid under insatsperioden, otaliga utbildnings- och förberedelseveckor i Sverige och utomlands. Dessutom har många deltagit i insatsen i betydligt mer än 6 månader eftersom möjligheten att utbilda tillräcklig numerär i vissa fall varit begränsad.

 

Totalt sätt har över 100 soldater från många länder medicinskt omhändertagits och förts i säkerhet av våra helikoptrar. Uppdragen var många till en början men efter hand som ISAF:s operationer begränsats i omfattning har även antalet MEDEVAC uppdrag minskat. Positivt i sig eftersom det betyder att antalet soldater som skadats i operationer blivit färre. Oavsett antal uppdrag har betydelsen av MEDEVAC-förmågan att hämta upp en soldat inom angivna tider alltid varit avgörande för markförbandens möjligheter att kunna genomföra sina uppgifter. Om det värsta händer så är snabb hjälp avgörande för att rädda liv.

 

Att stå i hög startberedskap 24 timmar om dygnet och alltid vara 100% start- och insatsberedd för att rädda liv i en miljö som är helt olik den vi har här hemma i form av hotbild, referenser, damm, mörker etc är en utmaning som är svår att beskriva i ord. Under min tid som Director of Staff i Regional Command North fick jag ofta höra hur bra och professionellt det svenska helikopterförbandet var att samverka med; alltid ”på tå” för att göra det som måste göras på bästa sätt. Självklart blev jag stolt när jag fick dessa kommentarer, men inte förvånad. Den goda stämningen och viljan att alltid lösa uppgifterna så bra som möjligt har genomgående ”suttit i väggarna” och varit ett signum för förbandet.

 

Sverige har varit en viktig del i ett större sammanhang där ISAF:s verksamhet på ett effektivt sätt bidragit till att säkerheten i Afghanistan sakta men säkert byggts upp. Det är idag svårare för fientliga enheter att verka, fler pojkar och flickor går i skolan, befolkningen kan röra sig mer fritt i landet, de afghanska säkerstyrkorna kunde i april ansvara för säkerheten i samband med president valet och infrastrukturen har stadigt förbättrats. Se med stolthet tillbaka på den viktiga roll vi spelat under vår tid i området. Uppdraget är slutfört, vi har räddat liv, skaffat oss ovärderliga erfarenheter som bidragit till och kommer att bidra till, att vi under lång tid framöver kan utveckla våra förmågor i många olika sammanhang. Nu är det hög tid för återhämtning och en välförtjänt vila innan nya spännande uppdrag väntar.

 

Jag vill rikta ett stort tack till alla ni som på något sätt bidragit till insatsen men också ett lika varmt tack till era familjer här hemma som på olika sätt stöttat er under denna period.

 

Väl mött

 

Peder Söderström

C Hkpflj

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

 • Stefan Stragnefeldt 30 maj 2014 20:52

  Det är med extra stolthet jag läser detta. Hkpflj har återigen levererat efterfrågad resurs med råge.
  C Hkpflj har redan uttryckt det, men det tål att sägas igen: "Job well done, välkomna hem och det är en ära att få ha arbetat tillsammans med er." Ni har alla mycket erfarenhet som jag väldigt gärna ser att ni delar med er av till våra yngre kollegor i framtiden.

  Stefan Stragnefeldt
  C FV Flygskola Malmen

 • Dr Blå 3 juni 2014 13:09

  Puh!

  Trots att allt gick i forcerad fart gjorde ni det som många tvivlade på.

  Ni har nu nästa utmaning framför er.
  Glöm inte att ni är kanske som mest sårbara nu.

  Flyg försiktigt.

  Dr Blå

 • Felix Arenbjörk 4 juni 2014 14:47

  Bra jobbat grabbar och tjejjor! skönt att ha er på hemmaplan igen!

  lycka till!

  Felix arenbjörk

  FVRF region Väst

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *