Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

100-åringen och elefanten

FVI Sekreterare

Några soliga dagar i juni fick vi ovanligt besök på F7 Såtenäs. Orsaken var filmatiseringen av boken 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann. I filmen skall Sonja, dvs. elefanten, med sällskap flyga Hercules. Någon flygtur var aldrig planerad men det var några mycket intressanta dagar när vi fick stifta bekantskap ett stort filmteam under ledning av regissören Felix Herngren.

Regissören Felix Herngren och en ”skådespelare” som inte tar regi

Regissören Felix Herngren och en ”skådespelare” som inte tar regi

Först på plats var en grupp som började med att genom små justeringar av miljön fick den att passa in i filmen. ”Base Camp” upprättades, sminket, tekniken mm och förstås skådespelarna anlände. Den som drog det tyngsta lasset kopplat mot sminket var förstås de som jobbade i sminket och huvudrollsinnehavaren som Allan, Robert Gustafsson. För deras del tog det runt fem timmar med Robert i sminkstolen för att skickliga sminkörer för att få honom att bli drygt dubbelt så gammal. Att återställa honom efteråt gick något snabbare.

Samarbetet mellan vår militära kultur och filmteamet flöt fint. Det visade sig att vi jobbar ganska lika med tydliga ansvarsområden och roller. Intressant var t.ex. att se när attributören försåg de olika aktörerna med rätt attribut för varje scen. Scenerna spelas inte in i kronologisk ordning. Ni som läst boken eller ser filmen förstår att väskan som finns med tiden blir mer och mer sliten. Därför hade man flera väskor av samma sort i olika stadier av slitage.

Elefanter på taxibanan. Elefanter trivs inte ensamma, därför har Sonja med sig en kompis

Elefanter på taxibanan. Elefanter trivs inte ensamma, därför har Sonja med sig en kompis

Elefanter tar inte regi

Elefanter tar inte regi men gillar att äta. Två fina elefanter anlände till flottiljen men de gillade inte att göra det som fanns angivet i manus. Andra mer digitala lösningar blev därför nödvändiga. Mat går det i alla fall åt. 150 kg hö, 20 kg kraftfoder och 4 kg morötter/äpplen/bananer och 70-100 l vatten per elefant och dag! Utöver det gillar de att duscha så det gick åt drygt en kubikmeter vatten per dag.

Allt man ser på bild är inte sant! Torbjörn Larsson och Thomas Theander bromsar…

Allt man ser på bild är inte sant! Torbjörn Larsson och Thomas Theander bromsar…

Flygscenerna

Varför ställer vi upp på något som detta? Enkelt uttryckt kan det beskrivas som ”ömsesidigt utnyttjande”. Vi lät filmteamet använda oss och i utbyte fick vi en viss exponering men det stora värdet för oss är att till de flygscener som togs för filmteamets behov kunde vi utan kostnad lägga till vad vi önskade. Detta film- och bildmaterial står det nu oss fritt att använda och den förbandsflygning som genomfördes låg redan i vår planering.

Hit men inte längre!

Hit men inte längre!

 

Text och foto:

Håkan Brandt

F7 TSFE

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Ramjet 25 januari 2014 23:03

    FV:s variant av "jumbojet"........

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *