På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Chefsbyte och lägesrapport från “ICEPAC”

flygvapenbloggen

“Midvinternattens köld är hård. Stjärnorna gnistra och glimma.” Ja, det är en fras som vi förstår är en väl så passande beskrivning av väderförhållandena i Sverige. Förhållanden som trots sin bisterhet ändå är saknade. Vi som tillbringade Jul och Nyår i Afghanistan kan vittna om att det är vid just stora högtider som dessa som längtan hem känns som mest påtaglig. Att vi gör ett bra jobb, är uppskattade och fokuserade lyfter oss och gör bördan trots allt enklare att bära.

Jag och Lars har genomfört en, av Lars, väl planerad HOTO och trots alla nya intryck kände jag mig väl förberedd för uppgiften när Lars tog flyget hem. Jag känner igen miljön och sättet att arbeta från tidigare insats med HKP9 i KOSOVO. Tydliga rutiner, ensad uppgift, motiverade medarbetare, fokus på resultat och inte minst ett varmt kamratskap. Denna avskalning av det vi kallar ”brus” jämte det faktum att det finns mycket tid till förfogande under en insats eftersom ”8-timmarsdagen” ej praktiseras medför att vi kan lämna den traditionella stressen åt sitt öde.

Foto: SAE. Avgående CO Lars Eklind överlämnar MOE 1 och MOE2 till pågående CO Jan-Åke Tälle. Som ett bevis på väl genomförda insatser hedras Lars med ett diplom.

Foto: SAE. Avgående CO Lars Eklind överlämnar MOE 1 och MOE2 till pågående CO Jan-Åke Tälle. Som ett bevis på väl genomförda insatser hedras Lars med ett diplom.

Dan före doppardagen var det dags för Lars Eklind att lämna över stafettpinnen till mig. Överlämningen skedde i all enkelhet med överste Peder Söderström, DOS på RCN staben, som vittne. Lars har dragit det tunga lasset i samband med upprättandet och deployeringen av förbandet. Tillsammans tackade vi Lars för hans väl genomförda insatser med lyckönskningar till hans återtagande av befälet över 2.Hkpskv hemma på Malmen.

På Camp Marmal rullar verksamheten på. Efter snart 9 månader har förbandets rutiner satt sig och utmaningen nu är att behålla fokus och ständigt vara på tå. Ett sätt att lyckas med det är att hålla sig till överenskomna och beskrivna rutiner. Ett annat sätt är att ständigt vilja förbättra verksamheten och kritiskt granska våra metoder. Vi talar inte om stora förändringar utan snarare ”fine tuning”. Ett tredje sätt är att kontinuerligt träna inför uppgiften och samverka med de förband vi understödjer. Sammantaget fungerar förbandet mycket bra vilket all feedback från samverkande förband vittnar om. Det är snart dags MOE 2 att lämna hemmet och axla ansvaret. Välkomna hit åter igen.

Vi kan glädjande konstatera att de skarpa larmen är få till antalet. Självklart har det minskade operationstempot under vintern bidragit till färre larm. Icke förty så är SAE ICEPAC fortsatt en ”enabler” för ISAF´s operationer och vikten av MEDEVAC förband är påtaglig.

Jag hade möjligheten att delta i en MEDEX. Under en MEDEX tränas hela kedjan från det övade förbandet, rapportering och larmning till insättandet av själva ICEPAC med överlämning till sjukvårdsenhet på Marmal. I en MEDEX ingår såklart väl förberedda sjukvårdsmoment med skademarkörer vilket ger medecinalpersonalen tillfälle att träna på att göra rätt åtgärder och prioriteringar. Jag slogs av det professionella uppträdandet, snabbheten och de väl inoljade rutinerna. Sammantaget mycket imponerande givet den korta tid som gått från leverans av HKP16 till var vi idag står.

Foto: SAE. Urlastning av skadad under övning.

Foto: SAE. Urlastning av skadad under övning.

Det finns all anledning att sträcka på ryggen. Vi representerar en medicinsk evakueringsförmåga som är efterfrågad och som är en förutsättning för genomförandet av insatser, nationella som internationella. Sjukvårdsmaterielen är av toppklass och vi har oerhört kompetenta läkare och sjuksköterskor ombord. I sammanhanget tycker jag det är värt att framhålla att HKP16 systemet långt ifrån bara är en MEDEVAC resurs. 2015-01-01 står förbandet i beredskap för BG15 där huvuduppgiften är materiel och trupptransport, vilket HKP16 systemet är designat för. I BG15 bidrar annan nation med MEDEVAC resurser.

Detta vore dock intet om inte ni anhöriga fanns med. Ert ansvarstagande för hem och familj på hemmaplan är avgörande för att vi kan ha personal på insats. Härvid är även ert emotionella stöd oerhört värdefullt för hur vi upplever vistelsen utomlands. Det är vi tillsammans som utgör FM och SAE ICEPAC´s förmåga. Tack för ert bidrag!

Med de orden lämnar jag tangentbordet för denna gång.

Till alla er därhemma, väl mött till vår och sommaren!

Jan-Åke Tälle                                                                 Lars Eklind

CO SAE ISAF UH-60                                                   XCO SAE ISAF UH-60

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Björn 27 januari 2014 23:06

    Bra jobbat Lars och välkommen hem igen! Ni gör alla ett värdefullt och uppskattat arbete. Lycka till Tälle!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *