Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sista bloggen från Filippinerna och ”OP HAIYAN”

johanedlund

Cebu, 8 december, Andra advent

Sista bloggen från vår insats i Filippinerna!

bild 1

Svenska flaggan vajar i Ormoc!

I morgon kommer 848 förhoppningsvis att lämna mot Sverige med en fräsh besättning och fulla tankar. Resan hem kommer att gå via Vietnam, Indien, Förenade Arab Emiraten och Cypern för att till sist anlända till ett vintrigt Sverige.

Vi 5 som är kvar efter det kommer att boarda en civil airliner på tisdag och komma hem på förmiddagen dagen efter...sen väntar tåg, buss och taxi för att komma hem till våra nära och kära...äntligen!

Vår mission här är äntligen till ända och vi är ganska mätta på Filippinerna just nu, hemlängtan har kommit krypande de sista dagarna och det har blivit tomt här när dom andra i förbandet åkt hem. Jag kan i alla fall konstatera att med facit i hand så har vi hjälpt väldigt många människor efter att Hayian, eller Yolanda som hon kallas här, slagit deras liv och leverne i spillror. Det totala antalet döda i katastrofen har snart passerat 6000 och många är fortfarande saknade av de totalt 11 miljoner som drabbades. Vi har inte kunnat hjälpa alla men har i alla fall levererat så mycket vi bara kunnat!

Jag har de sista två dagarna suttit och skrivit slutrapport till FTS och förberett ett föredrag jag skall hålla på F7 vid hemkomsten. Det har varit ganska många timmar med återblick och reflektion och det börjar sjunka in vad det är som hänt här på plats. Det har för vår del inte bara varit elände vi sett utan vi har mött många människor överallt med en kämpaglöd och tacksamhet som är svår att beskriva. Vi har skapat en gemenskap över nationsgränser med mycket skratt och ett fantastiskt samarbete mot samma mål. Det är under såna här svåra förhållanden som det bästa kommer fram i människan...det är ganska tydligt här nere.

I förbandet har vi haft en härlig gemenskap och jag har kommit många mycket närmare än jag nånsin trodde att jag skulle göra. Vi kommer att kunna sitta och prata om den här insatsen länge på enheten och vi kommer antagligen att tänka tillbaka på den när vi sitter på hemmet och pratar ”krigshistorier”.
Den största skillnaden för min del med en här insatsen jämfört med tex Afghanistan är att här har vi verkligen sett att vi har varit behövda och att vi gjort livet lättare för människor.

Det har varit många saker som satt sig på minnet lite extra, tex kvinnan som propsade på att hon skulle betala flygplatsbussen åt oss när vi lite vilsna anlände till Manila för snart en månad sedan, eller när personalen på hotellet sjöng för mig när jag fyllde år och chefsservitrisen började gråta av tacksamhet över att vi kommit hela vägen för deras skull! Skulle kunna rada upp massor med händelser under vår tid här men det är framförallt tacksamheten i ögonen på folk man mött i affären, på gatan, på basen och framförallt ute i de drabbade områdena som satt sig på näthinnan...det går som sagt inte att beskriva i ord, det måste upplevas!

Jag är otroligt tacksam för att jag blev skickad hit som förbandschef av mina chefer och för att min familj lät mig åka med några dagars varsel...detta är ett minne för livet.

Nu ska jag inte trötta er med mitt babblande utan tänker avsluta mitt bloggande...för denna gången i alla fall! Tack för alla kommentarer och heja rop från er därhemma, det har värmt i hjärtat!

Till slut skulle jag vilja rikta ett extra stort tack till alla som varit med i förbandet: Rolf, Oday, Klas, Erik, Linkan, Arken, P-A, Stefan, Thomas, Marcin, Patrik, Peter, Anders, Kenneth, Magnus, Thomas-Thomas, Mikael, Bogge, Johan, Roland, Robert, Daniel, Peter, John.
Ni har jobbat och slitit utan att tappa humor och viljan! Det  har varit ett stort nöje och väldigt lätt att vara chef över er...nästan hela tiden ;)!
Jag vill oxå tacka personalen från MSB och framföra att ni gör ett fantastiskt jobb! Tack Lars och Ulrika för att jag fick tillfälle att lära känna er och hoppas vi får jobba ihop igen!

Nu är det bara hemfärden kvar för en veckas samvaro med familjen innan jag styr kosan mot Cypern och FC01, där jag egentligen är kontingentschef, för att fira Jul och Nyår. Kanske det blir nåt litet blogginlägg därifrån oxå!!

Tack o hej......

Johan Edlund
C FOB CEBU

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

 • Dan Edlund 8 december 2013 17:58

  Välkomna hem, bra jobbat i värmen.
  Och du min käre bror ska nog hinna med lite snöskottning innan nästa uppdrag.

 • Karin Stenbergh 9 december 2013 00:29

  Tack för trevligt och informativt bloggande. Välkomna hem!

 • Jela 9 december 2013 00:38

  Tack & Hej ;-)
  Tack Johan återigen för att Du delat Er tillvaro där borta med Oss här hemma - välkomna hem till snön , och att hemresan går bra - kunde ju dock varit en "smidigare" resa för Er ...
  Å Du - be att åtminstone en av gubbsen har koll på tax free påsen , haha :-)
  Välkomna Hem

 • Rainer Nyberg 13 december 2013 23:50

  Hej, hittade denna bild från insatsen på Filippinerna. Vår TP84 i Guiuan den 17.11.2013.

  http://www.thebaseleg.com/Other/My-SmugMug-Site-Files-Do-Not/i-V6S24kf/0/O/Typhoon_Haiyan_hadr_001_guiuan.jpg

  (131117-N-XN177-381 GUIUAN U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Peter Burghart/RELEASED)

 • Tommy Unnebäck 19 december 2013 00:25

  Tack Johan Edlund C FOB CEBU !

  GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

  MVH

  Tommy Unnebäck

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *