På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Slutfluget och medaljerat!

flygvapenbloggen

Cebu, 6 december

Ingen blogg igår...samlade på mig massa intryck för att kraftsamla idag!

Gårdagen var en mycket bra dag i Cebu för mitt förband. Vi genomförde de två sista flygningarna till Roxas med förnödenheter och landade U/A. Efter landning så ville våra värdar ha en enkel ceremoni för att tacka oss för våra insatser, Brigad general, Edwin Manuel Remotigue AFP, Dep. COM 2nd Air Division, tackade oss och en order från Central Command Armed Forces of the Philippines lästes upp.
Enligt order så tilldelas medlemmar i vårt förband MILITARY CIVIC ACTION MEDAL av General löjtnant Deveraturda. Jag tror jag talar för alla i förbandet att det var med stolthet som vi tog emot detta och det är en stor ära att få ha varit med om denna insats!

DSC_2543_1
Efter ceremonin blev det sedvanlig fotografering och alla ville vara med och bli fotade med oss ”vikingar” som Finn från DHL Disaster Response Team kallar oss hela tiden. För övrigt en skön lirare som sliter som ett djur på platt i värmen med att rodda laster åt alla som ska iväg.

Sista gänget och BGen
Nog med glass och ballong...nu börjar jobbet för flygunderhållet...propellern ska plockas ned och tas isär så att killen från VECTOR kan laga avisningen.

Under dagen idag så började själva repen av propellern, allt går bra fram till att han ska sätta dit den nya ringen då den inte är riktigt kurant! Tur att det finns riktigt erfaren personal, han fixar problemet ändå med sin erfarenhet! Sista rapporten jag fick via telefon av Liberg är att allt är ok förutom att automatsäkringen som man drog när problemet uppstod inte vill vara med riktigt. Om man petar på  prylar som aldrig blir petade på i vanliga fall så vill dom inte alltid fungera sen tydligen! Jag tror nog att grabbarna fixar det problemet ändå, det är ju ändå proffs jag har med mig ned! Riktigt goa gubbar alla fem, dom har jobbat på varenda dag och fixat till maskinen varje kväll så att besättningen kan göra sitt hela dagarna! Tack för att ni gör det ni gör på ett utmärkt sätt!

Proprep
Besättning nummer två åkte hem idag oxå, med dom följde flygtjänstledare, Flight watch och Lastmästare mark. Inte utan att det börjar kännas tomt här nere nu och lite vemodigt. Man blir ändå sammansvetsade som gäng när man jobbar ihop så länge som vi gjort nu och får vara med om en sån här grej. Just nu sitter dom på en Airbus 380 på väg mot Frankfurt och är i Sverige i morgon bitti svensk tid för välförtjänt vila och tid med familjerna.

Tack för er insats, Klas, Bogge, Styrman Winkler ;), Thomas-Thomas, Magnus, Totte, Micke, Linkan och Garwi. Det har varit fantastiskt roligt att jobba med er som vanligt och det är antagligen inte sista gången vi gör det heller!!

Ny besättning som ska flyga hem 848 till Sverige anlände vid lunch och jag mötte upp dom på flygplatsen, ett trött gäng som är lite bleka av svensk vinter men efter en god natts sömn så är dom nog på G i morgon dom med!

Facit för insatsen:
– 20 flygdagar i sträck
– 88 pass + 2 avbrutna
– 46h 39min flygtid
– 2342 passagerare
– 471549 kg gods

Nu är klockan snart 23:00 här i Cebu och jag tänker faktiskt ta mig friheten att krypa ned i bingen för att sova...i morgon är en ny dag med nya utmaningar...i form av att skriva slutrapport mm...fast det är ganska bra sätt att samla tankarna och intrycken så här på slutet!

Johan Edlund
C FOB Cebu

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

7 kommentarer

  • Margareta Edlund 6 december 2013 19:08

    Ni har jobbat bra och gör en fin insats och är värda all den utmärkelse som ni kan få.

  • Anders Johanson 7 december 2013 00:28

    "Slutfluget och Medaljerat."

    Rubriksättaren kunde inte beskriva FV uppgång och förfall på ett tydligare sätt.

    /Anders

    • FVI Anders Johanson 10 december 2013 21:39

      Anders
      Du får gärna vidareutveckla din kommentar. Jag förstår den inte.
      Micael Bydén/FVI

  • Jan Nilsson 7 december 2013 14:50

    Jag får rysningar av välbehag och en liten tår i ögat över Er insats.
    fd, Adam Gul

  • Karl F 8 december 2013 11:59

    Fantastiskt bra jobbat och även bra rapporterat från Herkulespersonalen! Ni gör skillnad och påvisar den ständiga insatsverksamheten som är er vardag.

    Hoppas att det nordiska samarbetet om taktiskt transportflyg som nu skall starta leder till ännu bättre och effektivare verksamhet.

    Det andra transportsamarbetet med C-17 som Sverige är med i rapporteras det inte så mycket ifrån här på bloggen även om de också är verksamma i insatsområden dagligen.

    • Filip Karl F 9 december 2013 01:27

      Kan inte annat än instämma, bra jobbat!
      Karl F, vi i Ungern har gjort samma iakttagelse och lovar att försöka bli bättre på att synas i detta forum.

  • Karl F 10 december 2013 00:37

    Filip, Ja det är säkert många som är intresserade av vad C-17 gör och hur samarbetet i Ungern fungerar. Såg ett inlägg men det var en julhälsning från 2011! Vilka uppdrag flyger den svenska personalen och vad gör Sverige med sin flygtid?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *