På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En ”liten tur” till UNFICYP

flygvapenbloggen

En ”liten tur” till Nicosia visade sig innehålla rätt många överraskningar! Fredagens planering för delar av FC01 var ett besök till Nicosia för att hämta FN-legitimation och bilar före lunch och urlastning av flygplanet på eftermiddagen. Oj vad fel vi hade....

Chauffören skulle hämta vid hotellet klockan 8 för att köra oss till UNFICYP. Nåväl, strax före kl 9 kom vår chaufför och vi påbörjar de fem milen upp till den legendariska campen vid Nicosias övergivna flygplats. Det är med en känsla av stolthet och ödmjukhet som vi åker in på Blue Beret Camp mitt i den 18 mil långa demilitariserade zonen. På den här platsen har FN soldater från hela världen försökt att bidra till fred och stabilitet under nästan 50 år. Sverige bidrog under åren 1964-1993 med förband, stabsmedlemmar och poliser (ca 28000) på olika platser och efter ett uppehåll på nästan exakt 20 år så är nu åter ett svenskt FN förband på plats igen, det känns stort faktiskt.

Tillbaka till fredagens händelser, ursäkta att jag svävade ut lite men känslan är stark.

Philip och Håkan i full koncentration

Philip och Håkan i full koncentration

Väl inne på vårt OPCW-UN kontor fick vi hjälp av personalen att kopiera upp passen och fylla i alla blanketter innan vi kunde gå vidare till nästa kontor för själva fotograferingen. Skönt...nu är det nästan klart, klockan är ju bara halv tolv och vi skall ju bara hämta bilarna också. Då hinner vi nog med urlastningen efter lunch.

Nähä, se det gick inte.... Vid motorförrådet fick vi klart för oss att vi var tvungna att skriva ett körkortsprov och visa att vi kan hantera en bil innan vi kan få ut några bilar. Nu började vi förstå att planeringen efter lunch inte riktigt skulle hålla....

Martin funderar på körkortsfrågorna

Martin funderar på körkortsfrågorna

5 godkända körkortsprov senare blev vi tilldelade 3 körlärare med varsin bil. Jag och Håkan hälsade på Paul (en mycket trevlig britt som jobbat här i 8 år) och satte oss tillrätta i bilen. Nu började det kännas som 1989 (min uppkörning) på riktigt. Första momenten var grundläggande hantering av bilen och genomfördes på Nicosias gamla flygfält. Bromsprov, start i backe, parkering framåt och bakåt, tre punkts vändning och backa genom en slalombana....Puh! så långt allt väl....”Well Peter, Let’s go down town”. Han skojar tänkte jag och började så smått köra efter hans instruktioner. 45 minuter, och ett antal rondeller, höger, vänster, knixigheter och hundratals tips om var man skall äta och dricka på ön, senare så sa äntligen Paul ”Ok Peter, park over here”. Jaha, nu är det väl slut hinner jag tänka innan Paul tar fram ett protokoll och börjar utvärdera alla momenten i körningen. Congratulations Peter, you passed!

Lättad sätter jag mig i baksätet medan Håkan tar över för sin runda. Nu först börjar jag reflektera över att allt detta faktiskt är väldigt klokt och inte bara slöseri med tid. Här kommer vi, ett gäng FN soldater, som kört på höger sida (the wrong side, not right side enligt Paul) i tusentals mil och sätter oss i bilar med ratten på ”fel” sida, växlar med vänstern och lämnar företräde för bilar som kommer från höger i rondellerna. För att inte tala om alla Cyprioter som också är ute och cyklar...förlåt, kör på vänster sida. Det är klart att vi skall ha utbildning, det är ju en förmån!

Logistiken leds på distans

Logistiken leds på distans

Tre FN bilar och fem körkort senare kommer vi tillbaka till Larnaca kl fem för att äta lunch. Som tur är så har de andra redan påbörjat urlastningen så kvällen blir inte riktigt så sen som vi befarat. Nästa gäng till Nicosia åker på måndag.....nu avsätter vi hela dagen för deras hämtning av legitimation och körkort. Vi andra fortsätter med uppbyggnaden av vår camp på Larnacas flygplats. Får se vad vi kan komma på för namn på campen som knyter an till den långa svenska FN-traditionen här på Cypern. Ni som läser detta och har tjänstgjort på Cypern får jättegärna komma med tips om hur era camper fick sina namn så kanske vi kan fortsätta den traditionen.

Peter Mignander

Tjf C SWECON JM OPCW-UN

Alla bilder är tagna av Anna Norén, Försvarsmakten Combat Camera

UNFICYP=United Nations Forces In Cyprus

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

18 kommentarer

 • Michael Elovfsson 24 november 2013 10:56

  Camp Polar eller Camp Gold Fish

 • Jan Johansson 24 november 2013 11:06

  De andra camperna på Cypern har ju haft namn efter kungabarnen, så camp Estelle kanske? Gjorde själv c85 c90 och c93 på Cypern. Hoppas ni får en trevlig mission. // Janne

  • Rasmus Jan Johansson 27 november 2013 20:57

   Vad har hon gjort för att förtjäna det?

 • Ronnie 24 november 2013 11:25

  Brukar väl vara kungliga namn så det borde väl bli Camp Estelle nu då... ;-)

  • Sven Olov Dahlgren Ronnie 24 november 2013 17:23

   Gjorder 73c & 75c på Camp Polar och var med och döpte camp Carl Phlip i Pyla...så camp Estelle blir bra

 • johanedlund 24 november 2013 12:50

  Bra att ni håller ställningarna på plats och förbereder för min och andras ankomst senare. Här borta i Filippinerna vågar vi inte ens tänka på att köra bil...även om alla kör på rätt sida...eller ska göra det i alla fall.
  Vi kämpar på här borta Peter och jag ser fram mot att komma ned och lösa av dig så du får komma hem över Jul.
  Johan
  C FF01 och C FC01 ;)

  Ni är klippor allihopa!!

  • Peter Mignander johanedlund 24 november 2013 14:44

   Ni är varmt välkomna, vi försöker hålla ställningarna så gott vi kan.
   Hälsa alla

 • Tommy 24 november 2013 13:01

  Grenadier Camp i Larnaca
  Var där på Bat 30C

 • Clas G Högliden 24 november 2013 13:21

  CGC Carl Gustav Camp Famagusta.
  Camp Victoria Larnaca. Låg straxt intill Flygplatsen på kullen ovanför Saltsjön.

 • Karl Axel Ljungkvist 24 november 2013 14:07

  Håller med Clas G Högliden. Camp Vicktoria är rätt namn. Jag gjorde 73 C där.

 • Sture Wahlsten 24 november 2013 14:24

  Intressant. Jag tjänstgjorde bat 28 och 30 (1964-65)

 • Bengt Å 24 november 2013 14:34

  Lycka till med vistelsen på Cypern! Gjorde ett par bataljoner där på 80-talet och minns med viss skräckblandad förtjusning min första tur på "fel" sida. Det gick emellertid bra och nästa problem var att vända tillbaka hem och börja köra på "rätt" sida igen.

  Vapensmén 80C och 87C.

 • arne modin 24 november 2013 15:05

  Vad hette Campen som låg på Katapyrgos utanför Xeros 1964? FN-Bat XXVI ?

 • Roland Lokander 24 november 2013 15:36

  Camp Victoria (2.0) uti cy

 • Roland Lokander 24 november 2013 15:38

  Camp Victoria (2.0) ;-)

 • Ulf Löwenmo 24 november 2013 17:06

  Klart att det skall heta Camp Estelle.

  Själv var jag på Camp Gold Fish som QM 87C.
  Ulf L

 • Jerker Westdahl 24 november 2013 17:33

  Hej. Jag gjorde 80C som MTO. Då hade vi Camp Victoria som huvudcamp, Camp Gold Fish resp Camp Polar för 1. resp 2.komp samt Camp Madeleine och Carl Philip för en plutonscamp ur resp skyttekomp. Den logiska följden blir ju då Camp Estelle!
  Lycka till!

 • M.O.B. 27 november 2013 09:00

  Det är fel att uppkalla camper efter kungabarn, ty jag och många andra är republikaner. Vi vill inte bidra med skattepengar till apanage till ett kungahus som utses genom arv.

  Dessutom tror jag det är onödigt med FN-trupper på Cypern, ty där är inget krig. Respektive länder bör väl bekosta sitt eget försvar och inte kräva att svenska folket bekostar deras försvar. Cypern verkar mer vara en semesterö. Det finns nog andra platser där svensk trupp skulle kunna göra nytta.

  Jag gjorde förövrigt lumpen i Flygvapnet som elmek för J35F Draken, så jag är i allmänhet positiv till Flygvapnet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *