På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Plans is nothing, planning is everything

flygvapenbloggen

Fpl 846 efter ombasering till Cypern

Fpl 846 efter ombasering till Cypern

Efter ett antal planer och omplaneringar med hänsyn till bland annat insatsen i Filippinerna så har vi nu äntligen påbörjat insatsen på Cypern. Med reducerad personalstyrka och lite mindre tillgång till materiel så är nu etableringen av FC01 (Flygvapnet Cypern) i full gång. Vår förstyrka reste ner den 19/11 för att ta de initiala kontakterna på plats och förbereda för flygplanets ombasering. Allt gick bra och nu är både flygplan och personal samlade här i Larnaca för att så småningom påbörja transportflygningarna.

FC01 har uppgiften att ingå i den så kallade Joint Mission OPCW-UN som har som syfte att eliminera Syriens kemvapenprogram. Den gemensamma styrkans uppgift är planerad att vara avslutad till halvårsskiftet 2014. FN’s ansvar är att stödja insatsen med bland annat logistikresurser och övergripande koordinering och som en del i detta har Sverige beslutat att ställa en flygtransportresurs till förfogande året ut. Vår huvudsakliga uppgift kommer att bli att flygtransportera personal och materiel ingående i OPCW-UN mellan Larnaca på Cypern och Beirut i Libanon men andra destinationer kan också bli aktuella.

Då all personal inte kunde följa med hit till Cypern på grund av insatsen i Filippinerna så genomförs en del av den flygoperativa planeringen av personal kvar på Såtenäs, vilket innebär täta kontakter och samverkan med FN hemifrån tills dess att vi är fullbemannade här nere på plats. Detta stöd till insatsen är mycket viktigt för att få igång alla kontakter inom de olika FN-organ som har en del i lösandet av uppgifterna.

I morgon påbörjar vi dag tre med att besöka vårt lokala kontor för OPCW-UN som ligger tillsammans med UNFICYP uppe i Nicosia för att fortsätta arbetet med etableringen inom FN.

Mj Peter Mignander, Tjf C SWECON JM OPCW-UN

 

OPCW=Organization for the Prohibition of Chemical Weapons

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

 • Mj Thomas Liberg 22 november 2013 09:55

  Vi inom flygunderhållet på C-130 som just nu är baserade i Cebu på Filippinerna, önskar er på Cypern lycka till med ert uppdrag!

  Hälsningar från MJ Thomas Liberg!
  Chef flygunderhållsstyrka
  Swedish C-130, Cebu

  • Peter Mignander Mj Thomas Liberg 22 november 2013 22:13

   Ni gör ett kanonjobb borta i Cebu Thomas och vi tänker på er. Här kämpar vi på för fullt för att få allt att fungera. Att vara en del av FN ställer en del nya krav på oss vilket gör att vi just nu tar en dag i taget med idel nya utmaningar.

   Hälsa alla från oss i FC01

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *