På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hög aktivitet i närområdet

FVC

De senaste veckorna har de militära aktiviteterna i vårt närområde, främst kring Östersjön, generellt sett varit mer omfattande relativt de senaste åren. Det gäller såväl verksamhet i luften som på sjön. I första hand har dessa aktiviteter genererats av pågående övningsverksamhet. Här kan jag nämna övningarna SABRE STRIKE och BALTOPS. Den senare är en PfP-övning (Partnership for Peace) där vi själva deltar med bland annat korvetten Stockholm.

Förutom flygplans- och fartygsrörelser från de övade förbanden kan man konstatera att övningarna i sig lockar till sig andra länders intresse och därmed deras närvaro. Det innebär att vi ser och möter enheter som i normala fall inte rör sig här och vi ser uppträdanden och mönster som avviker mot vardagens verksamheter. Det är i sig inget konstigt utan snarare naturligt. Det är en utveckling vi i mångt och mycket förväntat oss och som vi, likt många andra länder, följer med stort intresse. Jag konstaterar att vi gör ett mycket bra och professionellt jobb kopplat till dessa aktiviteter. Det förvånar mig inte, men gläder mig mycket.

Vad är det då vi ser och möter? Jag ger några exempel. Över Östersjön har vi den senaste tiden sett signalspanings- och transportflygplan från flera olika länder. Vi har sett amerikanska tankerflygplan (KC-135) och attackflygplan (A-10) ingående i SABRE STRIKE. Vi har sett en rad ryska flygplan i form av stridsflyg (SU-27), attackflyg (TU-22), spaningsflyg (SU-24) och radarflygplan (A-50). Som vanligt verkar de andra ländernas motsvarighet till vår jaktrote ingående i incidentberedskapen i området. Det handlar bland annat om danska F-16, finska F-18 och franska Mirage som ansvarar för den Baltiska NATO QRAn (Quick Reaction Alert). Jag skulle kunna räkna upp motsvarande marina enheter men överlåter det åt kollegorna i marinen som har sakkompetens.

Det är självklart så att när övningsverksamheten ökar inträffar också händelser som sticker ut och som det finns anledning att kommunicera och kommentera. En händelse vi tagit del av är den kränkning som skedde av finskt luftrum den 11 juni. Mer om den finns att läsa på finska försvarsministeriets hemsida. Den har också kommenterats i sociala medier såväl som på bloggar och twitter. Vid ett par tillfällen har utländska enheter också varit nära vår territorialvattengräns.

Det står klart att vi kan förvänta oss fortsatt hög aktivitetsnivå i och omkring vårt territorium. Det vittnar inte minst den planerade och omfattande övningsverksamheten om och som genomförs under sensommaren och hösten. För Flygvapnets del tänker jag i första hand på övningen ACE(Arctic Challenge Exercise) som genomförs under veckorna 38 och 39. Det är en övning vi planerar och genomför tillsammans med Norge och Finland och där Royal Air Force deltar. Övningen genomförs i norra delarna av vårt land. Det handlar också om en rad internationella övningar (flyg och marin) som genomförs med Östersjön som huvudsakligt övningsområde.

Intressanta och spännande tider som vi har all anledning att återkomma till. Något som ni kan förvänta er kommer att ske såväl på Flygvapenbloggen som i Försvarsmaktens övriga informationskanaler.

Avslutningsvis kan jag återigen konstatera att vi har en mycket intensiv period bakom oss. Den nära framtiden ser ut att bli lika intensiv. Jag vill också passa på att repetera mig själv avseende ”vad vi gör och hur det går”. Vi levererar effekt här hemma och i andra länder. Vi gör det på egen hand och i nära samarbete med partners från flera olika länder, inte minst de nordiska. Idag möter jag generellt sett en inställning och en stämning som vi alla har sökt, kämpat för och längtat efter. Det var något som hände i början på året då jag uppfattar att saker och ting föll plats. Jag har fortfarande svårt att sätta fingret på ”det”. Tack för allt bra som genomförs ute i vår verksamhet.

Passar på att önska alla läsare en riktigt trevlig Midsommar.

Micael Bydén/ Flygtaktisk chef

SU24

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

7 kommentarer

 • Anders Silwer 21 juni 2013 12:43

  En Glad Midsommar till alla insatta nationellt.

  Anders Silwer
  FM Insatschef

  • Tommy Unnebäck Anders Silwer 24 juni 2013 06:52

   Tack Anders! I helgen tillbringade jag på en ö i Stockholms södra skärgård--FIVERSÄTRA Ö. Då märkte jag ökad aktivitet i luftrummet över ön. Fiskberedskap ? SAAB 340 ARGUS?.

   En händelse tidigare: 19850707 Martin blå+ röd F13 Bråvalla. SU 15 Flagon F störtar i havet utanför Gotland 3st JS 37 Viggen går på låg höjd över Fiversätra Ö som jag ser okulärt. Då tillhörde jag som chef Kjulabasen. Jag är vpl fk FV.
   FIVERSÄTRA Ö är en spännande Ö och har så varit i alla tider Mvh Tommy Unnebäck. Ps min far Harald fd Filip blå 1944 som ff. God Fortsättning Ds

 • Göran Wolff 23 juni 2013 21:22

  Jag som skattebetalare tycker att ni inte kan slå er för bröstet, för inte så länge sedan gick inte något svenskt incidentflyg upp för att möta rysska plan som simulerade anfall mot Sverige.
  Skandal enligt min mening.

 • Richard Hammarström 24 juni 2013 18:14

  Det känns trevligt att ni på HKV anser er göra ett bra jobb för att möta den `normalbild` över Östersjön som det så fint heter.

  Dock är jag och många andra av en helt annan synpunkt.

 • FVI 24 juni 2013 22:49

  Göran & Richard mfl:
  Jag tycker att det är bra att ni engagerar er i vår verksamhet och att ni uttrycker era synpunkter. Jag kan till del förstå och förhålla mig till era reaktioner. Man bör dock vara försiktig med att utefter enskilda mediauppgifter bedöma förmåga och kapacitet.
  Med tillgång till en helhetsbild kan jag konstatera att vårt Flygvapen är mycket väl tränat, övat och prövat. Kanske bättre än någonsin. Vi deltar i övningar här hemma och i andra länder. Vi har i närtid genomfört insatser med enheter/representation ur samtliga krigsförband ingående i Flygvapnet. Det är ur det perspektivet jag ger mina kommentarer i inlägget.
  Den senaste tidens aktiviteter på och över Östersjön, och det sätt som vi hanterar de på motiverar kommentarerna. De brister vi identifierar arbetar vi kontinuerligt med att förbättra. Beredskap sätts efter behov och min mening är att det inte finns någon som helst anledning att vi skall ”klä oss i säck och aska” över det vi gör, tvärtom.

  • Richard Hammarström FVI 25 juni 2013 14:15

   Tack för svaret! Jag håller med dig i ditt resonemang att vi inte ska dra slutsatser efter enskilda mediauppgifter. Dock vill jag flika in att näst intill all information som når allmänheten är negativt laddad om FM:s verksamhet.

   Det saknas incidentflyg, JAS 39 saknar beväpning, luftvärnet är föråldrat och underdimensionerat. Våran flotta saknar adekvat luftvärn. Armén saknar artilleri. Bemanningen av det nya soldat/officers systemet fungerar inte som det ska. IO14 ser ut att vara fullt bemannat 2023...

   Det är sådant jag läser om VARJE dag! Det är inte enskilda mediauppgifter - utan alla uppgifter pekar åt samma håll! Det blir därför väldigt tröttsamt att höra politiker och tupparna på HKV slå sig för bröstet enbart om det som är bra. Det är okej att tala om det som behöver förbättras, och ni måste börja vara mer öppna om det som måste förbättras inom organisationen.

   Det räcker inte med att JAS 39 deltar på någon uppvisning i Småland. Vi måste se en öppen debatt, i framförallt allmän media som visar klart och tydligt våra förmågor - och icke-förmågor. För det är ju trots allt ett demokratiskt ansvar FM bör ha gentemot arbetsgivaren - det svenska folket.

 • Lugnet innan stormen « Under den lugna korkeken 1 september 2013 12:37

  [...] På kalendern finns också den Natoledda Artic Challenge Exercise (ACE) som infaller de två sista veckorna i slutet av september där Finland, Sverige och Norge deltar med över 150 plan över gemensamt [...]

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *