På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

CJSE 13 -Flygstridskrafterna leds från Uppsala

Mats Gyllander

CJSE-13 Uppsala

Besök i ACC special staff i Uppsala

Mellan den 16 till den 26 april pågår övningen Combined Joint Staff Exercise (CJSE).
Likt förra året genomförs övningen på tre platser, Enköping, Karlskrona och Uppsala.
Totalt deltar cirka 1 400 personer i övningen.

I Uppsala finns den delen av den multinationella staben som leder flygstridskrafterna genom Air Component Command (ACC) och Combined Air Operations Center (CAOC).

Flygtaktisk chef under övningen är generalmajor Micael Bydén. Under CJSE 13 stöds han av sin finske kollega, överste Petri Tolla som är ställföreträdande flygtaktisk chef.

Briefing i ACC A1.

Briefing i ACC A1.

Det är drygt 210 personer i huvudsak från Sverige, Finland, Norge, Schweiz, Österrike, USA och de Baltiska länderna som vistas inom Uppsala garnison under övningen.

Övningen bygger på en datorstödd simulering av händelser som tränar deltagarna i hur de ska agera i ett skarpt läge med en NATO-ledd krisoperation under FN-mandat.

Luftstridsskolan upprättar och bemannar ett så kallat Site Exercise Centre (SEC). Cirka 45 medarbetare från flera organisationsenheter inklusive frivillig personal ingår i supportteamet och har lagt ner ett omfattande arbete för att övningsdeltagarna skall mötas av bästa möjliga förutsättningar.

Utländskt chefsbesök
Under lördagen besökte cheferna för den finska och den baltiska försvarshögskolan Uppsala.

Chefen för flygtaktisk stab, överste Anders Persson, chefen för den finska försvarshögskolan, flottiljamiral Taipalus, chefen för den baltiska försvarshögskolan, generalmajor Vaiksnoras och flygtaktisk chef, generalmajor Micael Bydén

Chefen för flygtaktisk stab, överste Anders Persson, chefen för den finska försvarshögskolan, flottiljamiral Taipalus, chefen för den baltiska försvarshögskolan, generalmajor Vaiksnoras och flygtaktisk chef, generalmajor Micael Bydén

Generalmajor Vaiksnoras från Litauen och flottiljamiral Taipalus från Finland fick möjlighet att träffa övningsdeltagarna inklusive sina studenter från respektive hemländer.

–  Övningen går bra och jag är särskilt nöjd med den multinationella dimensionen. Studenterna presterar bra och är redan väl integrerade i stabsprocessen, sade Micael Bydén under sin briefing för de utländska gästerna.

Flygstridskrafterna i övningen har som huvuduppgift att upprätthålla en -no flight zone i det fiktiva konfliktområdet. Övningen fortsätter under kommande vecka fram till fredagen den 26 april.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

 • Veijo Taipalus 22 april 2013 19:06

  Bilderna är fina, men in teksten under sista bildet sägs det att Vaiksnoras är från Finland och jag är från Litauen. Det är tvärtom.

  Tack för möjligheten att besökä övningen !

  Veijo Taipalus
  Försvarshögskolan, Finland

  • FVI Veijo Taipalus 22 april 2013 20:03

   Bäste Veijo
   Jag ber om ursäkt för misstaget med den felaktigt angivna nationaliteten på Dig och genmj Vaiksnoras. Jag har korrigerat texten.

   Det var mycket trevligt att ha er båda här. Jag vet att era elever uppskattade att ni tog er tid att komma hit och uppmärksamma deras deltagande.

   Idag har vi tagit några ytterligare steg i utvecklingen av ACC och CAOC.

   Bästa hälsningar
   Micael Bydén/Flygtaktisk chef

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *