På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mediadagar på Frisian Flag

Louise Levin

MEDIADAG NATIONELL MEDIA- FRISIAN FLAG 2013

Under övning Frisian Flag väntas mycket media och flight spotters*, så många så basen har valt att dela upp dessa besök under tre dagar. I dag, under övningens andra dag, deltog nationell media från Nederländerna.

Inledningsvis höll Jos, som är projektledare för Frisian Flag, en kort briefing om övningenMEDIADAG NATIONELL MEDIA- FRISIAN FLAG 2013 där han berättade om övningsmålsättningarna, vilka nationer som deltar med vilka flygplan och scenariot för övningen.

Sedan var det dags att bussas ut till start- och landningsbanan för att få möjlighet att fota och filma stridsflygplanen från de olika länderna som skulle upp för dagens förmiddagspass.

Ett kort stopp innan bussen passerade mellan plattan med våra svenska Gripenplan och plattan med de tyska Eurofighters. Det är bara att konstatera att våra flygplan skapar intresse, de flesta kamerorna var riktade mot vårt håll.

 

TYSKA DCRC- FRISIAN FLAG 2013

Nästa programpunkt var det tyska DCRC, Deployable Command and Reporting Centre, ”Red Hawk” som 2009 var baserat i Luleå under övningen Loyal Arrow. Där fick media följa övningen ”live” på en stor bild. I övningsområdet, som är i nederländskt, tyskt och danskt luftrum (mestadels över vatten), var det fullt av flygplan. Varje pass är cirka 35 stridsflygplan uppe i luften och alla leds, både den blåa och den röda (fienden) sidan, från ”Red Hawk”. Sida vid sida sitter både tysk och nederländsk personal i position.

TYSKA DCRC- FRISIAN FLAG 2013

Under onsdagen väntas drygt 40-talet journalister och fotografer, både nationella och internationella, från olika flygtidsskrifter och fackpress.

*Flight spotter, eller flygentusiast, är enligt Wikipedia en person som samlar information om och bilder på flygplan som en hobby. En internationell flygövning som Frisian Flag blir ett enda långt kalas för dem och det finns det gott om spotters runt basen, varje dag … Senare i veckan kommer cirka 250 spotters att besöka basen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

 • Adam Bertilsson 16 april 2013 22:00

  Det är bra Louise,
  hur ska vi skapa samma mediala intresse inom Sverige där antalet övande flygplan stundtals är
  det dubbla?

 • Jan Burman 17 april 2013 09:50

  Skulle vara kul om man på något vis kunde ordna med livesändningar från övningar liknande dessa. Jag tror inte det skulle vara vare sig kostsamt eller krångligt. Dagstidningarna gör dagligen detta och jag tror intresset för försvaret skulle öka väsentligt. Vi behöver en levande debatt och diskussion rörande försvaretni allmänhet, hur skall man annars kunna gå ut och på ett trovärdigt sätt söka kompetent folk till att anställa.
  JB

 • Louise Levin 22 april 2013 16:51

  @ Adam. Att vara tillgänglig för media och bjuda in till övningar liknande denna är en självklarhet - även internationell media. Det görs alltid, senast bjöds svensk media in till flygvapenövningen och vad gäller internationell media så var de inbjudna under flygövningen Nordic Air Meet som genomfördes i höstas. Vi erbjuder, de väljer.
  @Jan. Bra idé, just nu finns det dock inte möjlighet till det - vi på förband har inte den utrustningen som krävs.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *