Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Operations ISAF SAE UH-60 Blackhawk

lassejansson

  

 Operations ISAF SAE UH-60 Blackhawk i Afghanistan.

Operations, OPS, är en del av ISAF SAE UH-60 Blackhawk. OPS består av 10 personer och vi är indelade i två skift för att kunna verka 24 timmar per dygn. Uppgiften är att förbereda och planera uppdrag samt briefa flygbesättningarna innan start. De uppdrag som förbandet kan få är, Forward MEDEVAC, Tactical MEDEVAC och Trupptransport.

Operations briefing SAE ISAF UH-60 i Afghanistan.

Vid behov av evakuering av skadade soldater sänder PECC i RC N Stab en begäran om Forward MEDEVAC till OPS. Det får maximalt ta 15 minuter innan helikoptrarna måste vara i luften och på väg till skadeplatsen. På bilden till höger pågår en så kallad Stepbrief som sker alldeles innan uppdragschefen, befälhavaren och läkaren åker ut till resten av besättningarna i de väntande helikoptrarna.

Operations i arbete SAE ISAF UH-60 i Afghanistan

 Efter att helikoptrarna har startat sker uppföljning av uppdraget via datorer och radio. Allt som händer från det att helikoptrarna lyfter tills att de landar på basen igen följs upp och rapporteras till PECC för att de skall kunna se till att ambulans finns tillgänglig vid landningen så att patienten får vård snabbast möjligt. Kravet är att en skadad soldat skall få kvalificerad vård inom en timme (sk ”Golden hour”) från skadetillfället.

Förkortningar
OPS = Operations
ISAF = International Security Assistance Force
SAE = Swedish Air Element
PECC = Patient Evacuation Coordination Cell
RC N = Regional Command North

Bild & text
Kn Gerhard Johansson
Planoff/OPS SAE ISAF UH-60 Blackhawk

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *