Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tredje dagen på ”Aldrig ge upp” 13 april 2013

catharinabergsell

Aprilväder och ringar på vattnet

Imorse hände det grejer ute i terränglådan!

Helt plötsligt, precis när det började ljusna, dök det upp fiender utanför förläggningen. Fienden hade lyckats ta sig så nära förläggningen att han råkade gå på en larmmina! När larmminan tjöt hördes ordern ”Besätt eldställningarna!” skalla genom förläggningen. Inom kort rusade rekryterna, ryckta ur sin sömn, ut mot sina eldställningar och striden togs upp!

Skyddsmask på

Jag kan rapportera att rekryterna vann striden men eftersom de blivit röjda fick de ordern att bryta förläggning och framrycka till ÅSA 1 (återsamlingsplats). Där blev de upphämtade med fordon och omgrupperade till ny terräng där fiendehotet var lågt. Då ett sidoförband tog över våra tidigare uppgifter kunde vårt kompani påbörja utbildning och återhämtning.

Rekryten har idag framryckt ca 15km (det skiljer mellan plutonerna på grund av att de startade från olika platser) och på vägen har de passerat genom ett gasbelagt område (tårgas) och fått utbildning i avståndsbedömning, stegning och tillfällig bår. Kunskaper som jag råkar veta att de kommer att få nytta av framgent ;) Längs vägen delades dessutom ny mat ut, ett välkommet inslag! När rekryten gick ut på övningen hade han/ hon med sig mat motsvarande 3749 kcal. De flesta har ätit ca 70% av den medhavda maten.

Mat HURRA-1

Väl framme i förläggningen påbörjade förläggningstjänst med allt vad det innebär (tilldela eldställningar, eldområden, poster, resa tält osv) för att sedan genomföra återhämtning.

När de flesta tänker återhämtning ser de vila och mat framför sig. Så är det till viss del men det är inte det man prioriterar. Det som i första hand måste återhämtas är den utrustning man har. Därför inleddes vård av vapen, personlig utrustning och inventering. När det väl är genomfört kan rekryten gå och tvätta sig. Det fanns ”fältduschar” i förläggningen, dvs en lastpall att stå på med presenning runt, en tunna att ha vatten i och tvål. Vattnet är upplysningsvis rätt kallt. Slutligen kan de se till att få lite mat i magen och gå och lägga sig.

Dags för dusch

Dags för dusch

Dagen har varit förhållandevis tung för rekryten med hänsyn till sömnläge, näringsintag och vädret. Det har regnat och snöat om vartannat mest hela dagen. Kopplat till detta har det blivit väldigt tydligt hur stor roll det spelar vilken inställning man har. Där det finns väldigt positiva och glada rekryter eller gruppchefer speglas det på resten av gruppen och samma sak där situationen är den omvända. I skrivande stund är dock den allmänna stämningen god. Rekryten ligger nytvättad i ett varmt tält, i torra kläder, och snusar gott med mat i magen.

Det är lugnt i lagårn =)

Kn Elena Fredriksson
Stf C 19.utbkomp
F17/Kvarn

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *