Ett gästinlägg från vår lufthotsanalytiker i Afghanistan:
Jag är lufthotsanalytiker på det regionala ISAF-högkvarteret för norra Afghanistan. Det är mitt arbete att sammanställa och analysera vilka hot som finns mot helikoptrar och flygplan för att de flygande enheterna på bästa sätt ska kunna minska risken för att de ska bli beskjutna under sina uppdrag.
Lufthotsanalytikern ingår i ett arbetslag med en minst sagt multinationell sammansättning i form av medarbetare från sju länder. Våra ”kunder” är alla ISAF-enheter som på något sätt har med flygverksamhet att göra, alltså inte bara Sveriges bidrag i Afghanistan. Jag arbetar normalt med personal från USA, Norge, Tyskland, Nederländerna och Danmark. Ibland dyker det också upp kunder från andra NATO-länder. Tiden går väldigt fort här och det händer alltid saker som får dagarna att rusa iväg. Det kan vara allt från rapporter om att en flygande enhet har blivit beskjuten som måste bearbetas, till att någon enhet behöver information om kända hot längs en färdsträcka eller på en viss flygplats.
Hotet som riktas mot flygande enheter kan vara beskjutning av allt från finkalibriga eldhandvapen till luftvärnskanoner eller luftvärnsmissiler. Mitt ansvarsområde är norra Afghanistan, men jag måste hela tiden hålla mig uppdaterad på vad som händer i hela Afghanistan. Det är viktigt att följa med i hur motståndarens taktik och vapenanvändning förändras för att kunna upptäcka när hotet förändras i mitt ansvarsområde.
Det jag upplever som mest positivt med att delta i insatsen i Afghanistan med dess multinationella miljö är att det finns så stora möjligheter till kunskapsutbyte, både vad gäller arbetsmetodik och teknik. Det känns bra att arbeta tillsammans med kollegor från många olika länder för att vi ska kunna lösa vår gemensamma uppgift i insatsen på bästa sätt. Jag har också gjort intressanta samverkansbesök hos olika förband – till exempel helikopter, UAV och flygstridsledning -förband som använder vår information. Sådana möten ger möjlighet att fördjupa både mina egna och deras kunskaper om varandras förmågor och förbättrar därigenom våra möjligheter till samarbete.
Att kunna vara en del i hela operationen och hjälpa till med de kunskaper som efterfrågas gör att mitt jobb känns mycket intressant och utvecklande. Här allt är på riktigt – det går inte att göra om ett scenario om något går fel som man kan göra på övningar hemma!
/Håkan