På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Lufthotsanalytiker i Afghanistan

flygvapenbloggen

Ett gästinlägg från vår lufthotsanalytiker i Afghanistan:

Jag är lufthotsanalytiker på det regionala ISAF-högkvarteret för norra Afghanistan. Det är mitt arbete att sammanställa och analysera vilka hot som finns mot helikoptrar och flygplan för att de flygande enheterna på bästa sätt ska kunna minska risken för att de ska bli beskjutna under sina uppdrag.

Lufthotsanalytikern ingår i ett arbetslag med en minst sagt multinationell sammansättning i form av medarbetare från sju länder. Våra ”kunder” är alla ISAF-enheter som på något sätt har med flygverksamhet att göra, alltså inte bara Sveriges bidrag i Afghanistan. Jag arbetar normalt med personal från USA, Norge, Tyskland, Nederländerna och Danmark. Ibland dyker det också upp kunder från andra NATO-länder. Tiden går väldigt fort här och det händer alltid saker som får dagarna att rusa iväg. Det kan vara allt från rapporter om att en flygande enhet har blivit beskjuten som måste bearbetas, till att någon enhet behöver information om kända hot längs en färdsträcka eller på en viss flygplats.

Hotet som riktas mot flygande enheter kan vara beskjutning av allt från finkalibriga eldhandvapen till luftvärnskanoner eller luftvärnsmissiler. Mitt ansvarsområde är norra Afghanistan, men jag måste hela tiden hålla mig uppdaterad på vad som händer i hela Afghanistan. Det är viktigt att följa med i hur motståndarens taktik och vapenanvändning förändras för att kunna upptäcka när hotet förändras i mitt ansvarsområde.

Det jag upplever som mest positivt med att delta i insatsen i Afghanistan med dess multinationella miljö är att det finns så stora möjligheter till kunskapsutbyte, både vad gäller arbetsmetodik och teknik. Det känns bra att arbeta tillsammans med kollegor från många olika länder för att vi ska kunna lösa vår gemensamma uppgift i insatsen på bästa sätt. Jag har också gjort intressanta samverkansbesök hos olika förband – till exempel helikopter, UAV och flygstridsledning -förband som använder vår information. Sådana möten ger möjlighet att fördjupa både mina egna och deras kunskaper om varandras förmågor och förbättrar därigenom våra möjligheter till samarbete.

Att kunna vara en del i hela operationen och hjälpa till med de kunskaper som efterfrågas gör att mitt jobb känns mycket intressant och utvecklande. Här allt är på riktigt – det går inte att göra om ett scenario om något går fel som man kan göra på övningar hemma!

/Håkan

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Alex 30 januari 2013 12:06

    Låter som en intressant och varierande tjänst, och roligt att svensk personal får vara med att bidra på en sådan betydelsefull position.

  • Carl Miemois 30 januari 2013 22:51

    Bra jobbat Håkan! Ta hand om dig och du är hjärtligt välkommen hem med dina nya erfarenheter.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *